Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή – ΕΦΕΤ: Σοβαρός κίνδυνος από λιστέρια σε ελληνικό καπνιστό ψάρι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή - ΕΦΕΤ: Σοβαρός κίνδυνος από λιστέρια σε ελληνικό καπνιστό ψάρι
spot_img

Το παθογόνο Βακτήριο Listeria monocytogenes εντοπίστηκε σε ελληνικό καπνιστό χέλι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Eλέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία καπνιστού χελιού, με την εμπορική ονομασία “ΧΕΛΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΦΙΛΕΤΟ” με αριθμό παρτίδας 1117324146 και ημερομηνία λήξεως 29/08/2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Επιχείρηση Β.ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στο Ψαθοτόπι Άρτας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη Listeria monocytogenes. Η ασθένεια προκαλεί κυρίως προβλήματα στις εγκύους τα  νεογέννητα και τους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά την έκθεση, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εκτός από την περίπτωση εγκύων γυναικών. Η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε έγκυες γυναίκες, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα. Επιπλέον, η λιστερίωση σε ηλικιωμένους και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλική βλάβη και σοβαρή μόλυνση του αίματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο