Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε μαρούλι: Η κλιματική αλλαγή και η υψηλή υγρασία “βοηθά” στην ανάπτυξη του παθογόνου – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε μαρούλι: Η κλιματική αλλαγή και η υψηλή υγρασία "βοηθά" στην ανάπτυξη του παθογόνου - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας από ωμά προϊόντα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, διαπίστωσε ότι η μόλυνση από σαλμονέλα ενισχύεται από την υψηλή υγρασία και τις ασθένειες των φυτών.

Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική λοίμωξη στην Ευρώπη και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 91.000 κρούσματα σαλμονέλωσης ενώ το S. enterica προκαλεί νόσο σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, η πιο κοινή οδός μόλυνσης με σαλμονέλα είναι η κατανάλωση μολυσμένων νωπών προϊόντων καθώς, το παθογόνο αυτό βακτήριο, επιβιώνει σε πολλές γεωργικές καλλιέργειες και παραμένει στο έδαφος για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Στα φυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σαλμονέλα “εκμεταλλεύεται” τις αλλαγές στο φυτικό περιβάλλον που μεταδίδονται από άλλους οργανισμούς.

“Ο έλεγχος των ασθενειών των φυτών όπως η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα του μαρουλιού είναι επίσης σημαντικός για την ασφάλεια των τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών από την κατανάλωση ακατέργαστων προϊόντων.” είπαν οι ερευνητές.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες τροφίμων, ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν η επιβίωση της σαλμονέλας επηρεάζεται από την υγρασία ή από την εξέλιξη της νόσου της βακτηριακής κηλίδας στα φύλλα πραγματοποιώντας πειράματα σε μαρούλι. Ανακάλυψαν ότι η βακτηριακή κηλίδα των φύλλων του μαρουλιού που προκαλείται από το X. vitians μπορεί να προάγει την επιβίωση και την εσωτερίκευση της σαλμονέλας στο μαρούλι. Η έκθεση σε υψηλή υγρασία και το σύμπτωμα διαβροχής στο νερό που προκαλείται από το X. vitians ενισχύουν επίσης την ικανότητα της σαλμονέλας να αναπτύσσεται γρήγορα στο μαρούλι και η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να αυξήσει τις περιόδους υγρασίας.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας.

Αναφορά: Megan H. Dixon, Dharshita Nellore, Sonia C. Zaacks, Jeri D. Barak. Ο χρόνος άφιξης κατά την εξέλιξη της νόσου των φυτών και η υγρασία επηρεάζουν επιπρόσθετα τον αποικισμό του μαρουλιού από Salmonella enterica . Applied and Environmental Microbiology , 2024; DOI: 10.1128/aem.01311-24

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

    Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

    Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

    Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

    Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

    Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο