Επιδημίες σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση σοκολάτας των τελευταίων 50 ετών.
Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της μη τυφοειδής σαλμονέλωσης έχει εδραιωθεί από τη δεκαετία του 1950, με αρκετά τεκμηριωμένα κρούσματα στη βιβλιογραφία. Με αφορμή την μεγάλη επιδημία σαλμονέλωσης σε δεκάδες χώρες από τη σοκολάτα Kinder της Ferrero το 2022 (455 ασθενείς σε 16 χώρες), πανεπιστήμια Ιταλίας, Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου διενήργησαν επιστημονική ανασκόπηση για τα κρούσματα σαλμονέλωσης από σοκολάτα μετά το 1970. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο Pediatric Infectious Disease Journal.
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Καρκινογόνα ουσία σε οικιακό πλαστικό μπολ πωλείται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση από την ΕΕ
Συμπεριλήφθηκαν είκοσι τρία άρθρα, τα οποία περιέγραφαν 12 κρούσματα που αφορούσαν συνολικά 3266 ασθενείς. Όλα τα κρούσματα εκδηλώθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Tα περισσότερα θύματα είχε η δηλητηρίαση από σοκολατένιο κέικ στη Νότια Κορέα το 2018 με 1.111 κρούσματα σαλμονέλωσης και ακολουθεί η μαζική σαλμονέλωση από διάφορα προϊόντα με σοκολάτα στη Γερμανία, το 2001 με 538 θύματα.
Το ότι όλα τα αναφερόμενα κρούσματα παρατηρήθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος μπορεί να σχετίζεται, αφενός, με τη μεγάλη διαθεσιμότητα βιομηχανικά παραγόμενων τροφίμων και, αφετέρου, με την παρουσία αποτελεσματικών δικτύων ανίχνευσης και ελέγχου επιδημιών σε αυτές τις χώρες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της ανασκόπησης η σοκολάτα έχει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας. Τρεις παράγοντες ευθύνονται για αυτό. Πρώτον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Δεύτερον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, παρά την εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Τρίτον, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης.
Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης επιβεβαιώνουν ότι η μη τυφοειδής σαλμονέλωση εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά. Ωστόσο, οι παράγοντες που διέπουν αυτήν την τάση είναι αόριστοι. Πρώτον, έχει προταθεί αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκ,ε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε εντερικές λοιμώξεις επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δεύτερον, η μετάδοση της σαλμονέλας από άτομο σε άτομο μπορεί να είναι πιο συχνή στα παιδιά λόγω συμπεριφορών που αυξάνουν την έκθεση στα μικρόβια (όπως το να βάζουν τα χέρια μολυσμένα με βακτήρια στο στόμα και να έχουν λιγότερο ανεπτυγμένες πρακτικές υγιεινής). Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ τη σοκολάτα.
Τέλος η πλειονότητα των κρουσμάτων σαλμονέλας που συνδέονται χρονικά με την κατανάλωση σοκολάτας παρατηρήθηκε τον χειμώνα. Η υπόθεση των επιστημόνων για αυτό είναι ότι πολύ δημοφιλή εποχιακά προϊόντα, όπως οι σοκολατένιοι Άγιοι Βασίληδες και τα σοκολατένια κουνελάκια του Πάσχα μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την παρατήρηση. Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις θανάτου, πιθανότατα επειδή η μη τυφοειδής νόσος της σαλμονέλας είναι αυτοπεριοριζόμενη και δεν απαιτεί άλλη θεραπεία εκτός από την ενυδάτωση.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.