Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΣιωπηλή απειλή για τα παιδιά η κανέλα – Ο κίνδυνος που πολλοί γονείς αγνοούν
spot_img

Γιατί η κανέλα αποτελεί κίνδυνο για τα μικρά παιδιά – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Γενικά, υπάρχουν δυο τύποι κανέλας: Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως αυθεντική ή αληθινή κανέλα, και η κασσία, η οποία και είναι αυτή που επικρατεί στην αγορά, μιας και είναι πολύ πιο οικονομική και το άρωμά της ξεχωρίζει ακόμα και σε μικρή ποσότητα, χάρη στην έντασή του. Από διατροφικής άποψης, όμως, υπερτερεί η κανέλα Κεϋλάνης καθώς περιέχει κουμαρίνη σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την κασσία. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική και να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα νεφρά και το συκώτι.

- Advertisement -

Τα παιδιά κάτω των 3 ετών που τρώνε τακτικά σνακ ή κουάκερ με ζάχαρη κανέλας για πρωινό κινδυνεύουν περισσότερο. Και αυτό γιατί τα παιδιά τρώνε περισσότερο ανά κιλό σωματικού βάρους από ό,τι οι ενήλικες και επομένως διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο αν τρώνε πολλά προϊόντα που περιέχουν κανέλα. Ένα παιδί ηλικίας 2 ετών μπορεί να ανεχθεί μόνο 0,3 γραμμάρια κανέλας κασσίας την ημέρα, δηλαδή λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού. Επειδή η κουμαρίνη στην κανέλα κασσίας είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι στην πραγματική κανέλα, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά πραγματική κανέλα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς προβλήματα.

Υψηλή κατανάλωση κανέλας μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, με μεγάλη ημερήσια κατανάλωση τσαγιού κανέλας, συμπληρωμάτων ή γλυκών με ζάχαρη κανέλας. Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων συμβουλεύει αυστηρά να μη δίνεται κανένα είδος τσαγιού σε παιδιά κάτω των 3 ετών, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού κανέλας.

Ένας άλλος κίνδυνος που υπάρχει για τα παιδιά είναι πως σύμφωνα με το Consumer Reports, ορισμένες ετικέτες έχουν περισσότερο μόλυβδο σε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού κανέλα από ό,τι θα έπρεπε να καταναλώνει κανείς σε μία μόνο ημέρα. Υπενθυμίζεται η δηλητηρίαση 64 παιδιών από μόλυβδο από χυμό μήλου στις ΗΠΑ. Μικρές ποσότητες μολύβδου μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής δυσλειτουργίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και γνωστικών παρενεργειών. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι ο μόλυβδος είναι πιο επικίνδυνος για τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες, μπορεί, επίσης, να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου τους.

Σύσταση

  • Αγοράστε πραγματική κανέλα (Ceylon cinnamon) για παιδιά κάτω των 3 ετών
  • Δώστε στο παιδί σας κάτω των 3 ετών 0,3 γραμμάρια κανέλας την ημέρα μόνο εάν χρησιμοποιείτε κανονική κανέλα (κανέλα Cassia)

Βλάβες στο συκώτι

Το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην κουμαρίνη ποικίλλει. Συνήθως παρατηρούνται μικρές βλάβες στο ήπαρ οι οποίες ωστόσο είναι προσωρινές καθώς το συκώτι επιδιορθώνει τυχόν βλάβες μόνο του.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πόση κανέλα μπορούν να έχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και πόση ποσότητα τσαγιού με βάση την κανέλα μπορούν να πιουν, ώστε να μην ξεπεράσουν την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) σε κουμαρίνη.

Ηλικιακή ομάδαΑριθμός γραμμαρίων κανέλας στο χυλό ημερησίως πριν την υπέρβαση του TDI (ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα ζυγίζει 2,7 γραμμάρια)Αριθμός dl τσαγιού με βάση την κανέλα καθημερινά πριν από την υπέρβαση του TDI
1 ετών0,2 γρΔεν υπολογίζεται
2 ετών0,3 γρΔεν υπολογίζεται
4 ετών0,4 γρ0,6 δλ
9 ετών0,7 γρ1,0 δλ
13 ετών1,2 γρ1,5 δλ
Ενήλικες1,4 γρ1,9 δλ

Πώς ξεχωρίζουμε την πραγματική κανέλα Κεϋλάνης;

Η γνήσια κανέλα Κεϋλάνης έχει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι εύθραυστη στο άγγιγμα του χεριού, ενώ είναι χαρακτηριστικό το «μεθυστικό» άρωμα που αναβλύζει και η έντονη γεύση της. Επίσης, είναι τυλιγμένη σε σχήμα ρολού με το εσωτερικό του κυλίνδρου να είναι γεμάτο, σε αντίθεση με την cassia που το εσωτερικό του κυλίνδρου της είναι «κούφιο». Η κανέλα cassia είναι σκούρα καφέ στο χρώμα, έχει σκληρό περίβλημα, ενώ η γεύση της και το άρωμά της είναι πιο ουδέτερα και όχι τόσο έντονα όσο της Κεϋλάνης.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα