Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού - Εργαστηριακή ανάλυση
spot_img

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Η εύρεση του σωστού σνακ για τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολη. Με την ελπίδα να μπορέσουν να προσφέρουν στο παιδί τους ένα ασφαλές σνακ, πολλοί γονείς στρέφονται σε απλά σνακ από καλαμπόκι. Τα γαριδάκια είναι ένα από τα δημοφιλή σνακ που περιέχουν καλαμποκάλευρο μεταξύ άλλων πρόσθετών όπως ινοσινικό νάτριο και και “αννάτο”.

Ωστόσο, πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 19 σνακ καλαμποκιού είχαν ευρήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και θα κάνουν αρκετούς γονείς να το ξανασκεφτούν σαν επιλογή.

Η εργαστηριακή δοκιμή έδειξε ότι πολλά σνακ καλαμποκιού είναι μολυσμένα με τοξίνες μούχλας. Δεν έχει καμία διαφορά αν το καλαμπόκι προέρχεται από συμβατική ή βιολογική καλλιέργεια, δεδομένου ότι οι τοξίνες μούχλας μπορούν να αναπτυχθούν σε όλους τους τύπους σιτηρών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στον αγρό αλλά και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Οι οριακές τιμές κατανάλωσης τοξινών μούχλας για τα παιδικά προϊόντα είναι συχνά σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες για τους ενήλικες. Αυτό ισχύει επίσης για τις κατευθυντήριες γραμμές και τις οριακές τιμές για τα τοξικά μεταβολικά προϊόντα της μούχλας, τις μυκοτοξίνες.

Δεδομένου ότι τα μικρότερα παιδιά καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων με βάση τα δημητριακά όταν αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή γύρω στην ηλικία των έξι μηνών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εκτίθενται στην υψηλότερη συνολική έκθεση σε τοξίνες μούχλας σε αυτή την ηλικία, υπολογιζόμενη με βάση το σωματικό τους βάρος.

Προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση για την αξιολόγηση, χρησιμοποιήθηκαν οι νομικές κατευθυντήριες γραμμές και τα όρια για όλα τα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν οι αρχές για την αξιολόγηση των συμπληρωματικών τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά και εικόνα που προκύπτει είναι πολύ αρνητική σε ορισμένες περιπτώσεις. Τρία σνακ καλαμποκιού έλαβαν βαθμολογία «μη ικανοποιητική» και άλλα τέσσερα «κακή».

Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν οι εξής τοξίνες μούχλας:

  • Δεοξυνιβαλενόλη (DON), η οποία ανήκει στην ομάδα των τριχοθεκίνων, τα οποία προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα και μπορούν να βλάψουν το νευρικό σύστημα, τον σχηματισμό του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ζεαραλενόνη (ZEA), η οποία έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνος από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και θεωρείται επίσης ορμονοδραστική.
  • Οχρατοξίνη Α (OTA), η οποία θεωρείται δυνητικά μεταλλαξιογόνος και καρκινογόνος.

Σε ορισμένα προϊόντα, οι μετρούμενες τιμές υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζονται στον κανονισμό της ΕΕ για τα συμπληρωματικά τρόφιμα. Ο κανονισμός αναθεωρήθηκε πρόσφατα ριζικά και η νέα έκδοση ισχύει από τον Μάιο του 2023.

Δύο άλλες μυκοτοξίνες που ανιχνεύθηκαν σε πολλά σνακ καλαμποκιού που εξετάστηκαν είναι η T-2 και η HT-2. Δύο σνακ καλαμποκιού υπερβαίνουν την ισχύουσα κατευθυντήρια τιμή, η οποία είναι ήδη δέκα ετών, και έξι άλλα προϊόντα την υπερβαίνουν περισσότερο από το ήμισυ.

Οι τοξίνες T-2/HT-2 είναι επίσης τριχοθεκίνες, αλλά θεωρούνται σημαντικά πιο τοξικές από τη DON. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ συζητούν επί του παρόντος την αυστηροποίηση της κατευθυντήριας τιμής. Ένα σχέδιο έκδοσης προς αναθεώρηση μιλάει για τη μετατροπή της κατευθυντήριας τιμής σε νομικά δεσμευτική οριακή τιμή και τη σημαντική μείωση της τιμής για τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών για βρέφη και μικρά παιδιά.

Εκτός από τις τοξίνες μούχλας, το ορυκτέλαιο αποτελεί πρόβλημα στη δοκιμή. Η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ελαφρώς αυξημένα συστατικά ορυκτελαίων σε τρεις περιπτώσεις και σε εννέα άλλες τουλάχιστον ίχνη. Πρόκειται για κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH), οι οποίοι μπορούν να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, στους λεμφαδένες και σε όργανα όπως ο σπλήνας, το ήπαρ και οι πνεύμονες.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές τοξικές επιδράσεις μέχρι σήμερα, τα διαθέσιμα δεδομένα είναι ακόμη πολύ λίγα για να γίνει μια πειστική αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Τέλος, η συσκευασία έξι προϊόντων απευθύνεται σε παιδιά παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Σύμφωνα με το διατροφικό προφίλ του ΠΟΥ Ευρώπης 2023, τέτοια σνακ δεν πρέπει να διαφημίζονται σε παιδιά εάν περιέχουν περισσότερο από 0,1 γραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια. Το ένα τρίτο των προϊόντων που απευθύνονταν σε παιδιά στη δοκιμή υπερέβαινε αυτή την τιμή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο