cibum team
Το κρύο πλάσμα έχει αποτελέσει πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες σχεδόν όλων των τομέων, και η ασφάλεια των τροφίμων δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το USDA και οι ομάδες καταναλωτών συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την έρευνα για το κρύο πλάσμα και τα αποτελέσματα είναι μάλλον επαναστατικά.
Το πλάσμα, το οποίο θεωρείται η τέταρτη κατάσταση της ύλης μετά από τη στερεή, την υγρή και την αέρια, δημιουργείται διασπώντας μόρια αερίων και προκαλώντας ένα κύμα φορτισμένων ηλεκτρονίων και ιόντων, σύμφωνα με ScienceMag.org. Το κρύο πλάσμα δημιουργείται με την αποστολή ταχέως κινούμενων και ζεστών ηλεκτρονίων μέσω κρύων αερίων. Επειδή το κρύο πλάσμα είναι ενεργητικό, αλλά και κρύο, έχει μοναδικές ικανότητες και δυνατότητες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 στο LWT Food Science and Technology, διερεύνησε τους αντιμικροβιακούς και ψυχρούς συνδυασμούς πλάσματος ως τρόπους αντιμετώπισης για τη μείωση της Listeria monocytogenes σε επιφάνειες μήλων.
Το 2014 ξέσπασε μια θανατηφόρα επιδημία λιστερίωσης, η οποία ξεκίνησε από επιμολυσμένα φρέσκα μήλα.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο LWT διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός αντιμικροβιακής λύσης και χρήσης ψυχρού πλάσματος είναι αποτελεσματικός στη θανάτωση της Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με τους ερευνητές του USDA με επικεφαλής τον Dike O. Ukuku, οι θεραπείες κρύου πλάσματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά το χρόνο εφαρμογής του απολυμαντικού. Στη μελέτη τους, μείωσαν το χρόνο απολύμανσης από 1 ώρα σε μόλις 3 λεπτά χρησιμοποιώντας εφαρμογές ψυχρού πλάσματος.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Drexel, αναπτύσσει μια νέα επεξεργασία νερού πλύσης με ψυχρό πλάσμα, που θα μπορούσε να σκοτώσει επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες. Η προσδοκία από αυτή την εφαρμογή, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευαίσθητα φρέσκα προϊόντα χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις ποιότητας, με χαμηλό κόστος εργασίας και χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Πρόκειται για μια δυνητικά τεράστια ανακάλυψη, καθώς ευαίσθητα φρέσκα προϊόντα, όπως το μαρούλι romaine, είναι δύσκολο να καθαριστούν και μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες.
Πολλαπλές εστίες μόλυνσης έχουν συνδεθεί με φυλλώδη λαχανικά, ειδικά με το μαρούλι romaine.
Το 2016, οι επιστήμονες ασφάλειας των τροφίμων βρήκαν μια εφαρμογή κρύου πλάσματος, που περιγράφεται ως “μωβ πυρσός”, και μπορεί να σκοτώσει το 99,9% του νοροϊού στα βατόμουρα χωρίς να βλάψει τα ευαίσθητα αυτά φρούτα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Alison Lacombe, εξήγησαν γιατί επικεντρώθηκαν στα βατόμουρα: «Τα βατόμουρα είναι ευάλωτα στη μόλυνση από βιολογικούς κινδύνους, από τα στάδια πριν από τη συγκομιδή έως τα στάδια μετά τη συγκομιδή και συνήθως καταναλώνονται ωμά», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας , που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Μαΐου 2017 του περιοδικού Food Microbiology.
Όπως αναφέρει το FoodSafetyNews, ο Brendan Niemira, μικροβιολόγος στο USDA, και μια ομάδα επιστημόνων, απέδειξαν το 2015 ότι το κρύο πλάσμα μπορεί να θανατώσει παθογόνα όπως η Salmonella και η E. coli στα βατόμουρα, μετά από μόλις δύο λεπτά. Η επεξεργασία με κρύο πλάσμα σκότωσε το 99,9% των δύο παθογόνων, μετά από δύο λεπτά ή λιγότερο.
“Το κρύο πλάσμα είναι μια αναδυόμενη μη θερμική τεχνολογία που προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει χημικά και δε χρειάζεται νερό, και επιπρόσθετα είναι σε θέση να λειτουργεί ανοιχτά και αδιάκοπα σε ατμοσφαιρική πίεση”, δήλωσε ο Niemira.
Η έρευνα για τις εφαρμογές του κρύου πλάσματος βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια για το τι μπορεί να επιτύχει η νέα τεχνολογία στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.