Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σιροπιαστό γλυκό που ανακλήθηκε από τα ράφια 5 ευρωπαϊκών χωρών – Περιέχει αιχμηρά κομμάτια ξύλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο σιροπιαστό γλυκό που ανακλήθηκε από τα ράφια 5 ευρωπαϊκών χωρών - Περιέχει αιχμηρά κομμάτια ξύλου
spot_img

Κίνδυνος τραυματισμού και ασφυξίας.

Η Γερμανία ενημέρωσε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από γλυκό προέλευσης Τουρκίας. Ήδη το προϊόν έχει ανακληθεί σε Γερμανία Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία ενώ έχει ενημερωθεί και η Σουηδία καθώς το γλυκό περιέχει «ξένο σώμα». Στο γλυκό εντοπίστηκαν αιχμηρά κομμάτια ξύλου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κοψίματα, μόλυνση και πνιγμό ενώ, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για μα αφαιρεθούν.

Πρόκειται για το «Ξηροί καρποί σε σιρόπι “Cerezli”, μάρκας “buram” των 420 γρ με ημερομηνία Best Before τον Απρίλιο του 2025, συσκευασμένο σε βιδωτό βάζο και με αριθμό παρτίδας SN0423/051 που παράγεται στην Κωνσταντινούπολη (SMS KOPUZ DIS TICARET AS, Saray Mah. Akgül Sok. En Plaza No: 1, 34768 Ümraniye ISTANBUL).

Το σιροπιαστό γλυκό με ξηρούς καρπούς που περιέχει αιχμηρά κομμάτια ξύλου.

«Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν ξένα σώματα που μοιάζουν με ξύλο… Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο τραυματισμού ή/και ασφυξίας. Λάβετε σοβαρά υπόψη τις σχετικές ανακλήσεις τροφίμων. Εάν τραυματιστείτε, αναζητήστε ιατρική περίθαλψη. Εάν υπάρχουν ξένα σώματα στην αναπνευστική οδό και/ή στον οισοφάγο, ακολουθήστε τις πληροφορίες από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και επικοινωνήστε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν είναι απαραίτητο» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας ενώ οι αρχές της Γαλλίας σε επείγουσα ανακοίνωση τόνισαν «ξένα σώματα που μοιάζουν με ξύλο- κίνδυνος τραυματισμού ή ασφυξίας – Μην καταναλώνετε άλλο – Επιστρέψτε το προϊόν στο σημείο πώλησης – Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν προϊόντα που ανήκουν στην παραπάνω παρτίδα».

Οι αρμόδια αρχή του Βελγίου αναφέρει: «Μετά από ειδοποίηση μέσω του RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), η Beyco αποσύρει από την πώληση το προϊόν «Nüsse in Sirup, Cerezli» ( ξηροί σε σιρόπι) της μάρκας Buram και το ανακαλεί από τους καταναλωτές λόγω πιθανής παρουσίας ένα ξένο αντικείμενο (σκληρά και αιχμηρά κομμάτια)».

Η μόλυνση από φυσικό ξένο υλικό (FM) είναι ένα επίμονο πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους τύπους βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων. Ως ξένο υλικό ορίζεται το μη τρόφιμο, τα ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και τα υλικά που δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Η μόλυνση από ξένα υλικά σε τρόφιμα και ποτά προκαλεί πολλές ανακλήσεις κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο