Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κατάστημα αποτυγχάνει σε έλεγχο των Αρχών
Κρίσιμες παραβιάσεις που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, που σημειωτέων δεν καταγράφονται για πρώτη φορά, έκαναν το Υπουργείο Υγείας της Χαβάης (DOH) Maui Food Safety Branch να διατάξει τη διακοπή λειτουργίας του Paradise Supermart Fast Food & Catering, μετά την τακτική επιθεώρηση που διενεργήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και προϊόντα της Dunkin’ Donut στη μεγάλη ανάκληση των 2 εκατ. μολυσμένων ντόνατ – Η ζημιά λίγο πριν το Super Bowl
Κατά την επιθεώρηση στην επιχείρηση που λειτουργεί από την Paradise Asian Foods Inc. και βρίσκεται στη λεωφόρο East Wakea 207 στο Kahului, παρατηρήθηκαν παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων:
- έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών για την εξασφάλιση ασφαλών τροφίμων
- ακατάλληλες διαδικασίες πλυσίματος χεριών
- πολλαπλές μονάδες ψύξης που δεν διατηρούν τις κατάλληλες θερμοκρασίες
- τα τρόφιμα δεν διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία συντήρησης
- μούχλα σε τρόφιμα
- έλλειψη εξοπλισμού απολύμανσης και καθαρισμού
- συσσώρευση λίπους και υπολειμμάτων τροφίμων σε δάπεδα και επιφάνειες εξοπλισμού
- παρουσία κατσαρίδων και μυγών στην κουζίνα όπου παρασκευάζονται και αποθηκεύονται τα τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο

Οι ίδιες παραβάσεις είχαν καταγραφεί και το κατάστημα είχε κλείσει και στις 21 Νοεμβρίου 2023, επειδή συνιστούσε άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Το σούπερ μάρκετ που δείχνει αδυναμία διατήρησης των κατάλληλων προτύπων ασφάλειας τροφίμων, θα παραμείνει κλειστό έως ότου το Υπουργείο αποφασίσει ότι έχει διορθώσει όλες τις ελλείψεις που αφορούν την ασφάλεια των καταναλωτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση λιναρόσπορου με υδροκυάνιο – Μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και θάνατο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί με προζύμι: Γιατί και πώς βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου
Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις πριν από το DOH να προγραμματίσει μια επόμενη επιθεώρηση:
- Σε συνεργασία με εταιρεία ελέγχου παρασίτων να έχει δημιουργήσει σχέδιο θεραπείας και παρακολούθησης παρασίτων για την πλήρη εξάλειψη του ενεργού πληθυσμού των κατσαρίδων.
- Να έχουν αφαιρεθεί όλα τα λίπη και τα υπολείμματα τροφών από τις επιφάνειες της κουζίνας.
- Να έχουν επισκευαστεί οι ψυκτικές μονάδες για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία
- Ο υπεύθυνος να έχει αποκτήσει πιστοποίηση χειριστή τροφίμων
- Να υπάρχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των θερμοκρασιών συντήρησης, τις ρουτίνες καθαρισμού και τον έλεγχο των παρασίτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σάπια τρόφιμα, κατσαρίδες και ποντίκια σε κεντρικό παντοπωλείο – Έκλεισε η επιχείρηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο όσπριο έχει την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης;
Το κατάστημα υποχρεούται να παρέχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αναφερόμενων απαιτήσεων έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025.
Το DOH Food Safety Branch προστατεύει και προωθεί την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Χαβάης μέσω της εκπαίδευσης των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και της ρύθμισης των καταστημάτων τροφίμων σε όλη την πολιτεία. Το υποκατάστημα διενεργεί τακτικές υγειονομικές επιθεωρήσεις σε καταστήματα τροφίμων όπου παρασκευάζονται, σερβίρονται, διανέμονται ή πωλούνται τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.