Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρεις ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF για καρκινογόνες ουσίες σε τουρκικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρεις ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF για καρκινογόνες ουσίες σε τουρκικά προϊόντα
spot_img

Τα προϊόντα επέστρεψαν στην Τουρκία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες.

Σήμερα 12 Ιανουαρίου και μέχρι αυτή την ώρα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF δέχθηκε τρεις ειδοποιήσεις για προϊόντα Τουρκίας στα οποία ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξινών.

Η πρώτη ειδοποίηση έγινε από την Ιταλία η οποία σε έλεγχο στα σύνορα εντόπισε σε φιστίκια με κέλυφος προέλευσης Τουρκίας πολύ υψηλή περιεκτικότητα αφλατοξινών: 123,8μg/Kg  αφλατοξίνης Β1 με μέγιστο επιτρεπτό τα 8 μg/kg και Aflatoxin total σε ποσότητα 132,6μg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 10μg/Kg. Η δεύτερη ειδοποίηση έγινε από την Γαλλία η οποία σε συνοριακό έλεγχο, εντόπισε την επικίνδυνη ουσία σε αποξηραμένα σύκα σε περιεκτικότητα B1 27mg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 6mg/Κg και Aflatoxin total 30 μg/Kg με ανώτερο τα 10μg/Kg. Η τρίτη ειδοποίηση έφτασε στο RASFF και πάλι από την Ιταλία για άλλο φορτίο με φιστίκια στα οποία ανιχνεύτηκαν φιστίκια με υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνη Β1 και σε Aflatoxin total. Και στις τρεις περιπτώσεις ο κίνδυνος από το RASFF επισημάνθηκε ως σοβαρός.

Εντωμεταξύ και χθες η Βουλγαρία  και η Ρουμανία ενημέρωσαν το RASFF για μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων σε σταφύλια και πορτοκάλια από την Τουρκία.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες είναι ένα φυσικό γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο υποπροϊόν των κοινών μυκήτων σε σπόρους και άλλες καλλιέργειες, ιδίως στον αραβόσιτο και τα φιστίκια. Οι αφλατοξίνες μειώνουν την ανοσία του σώματος και προκαλούν μόνιμα και μη αναστρέψιμα εμπόδια στην ανάπτυξη των παιδιών. Έχει αναφερθεί ότι ο αποδιδόμενος κίνδυνος αφλατοξινών για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι κοντά στο 50% στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Ειδικότερα, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1 ) που καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) όχι μόνο έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου), αλλά είναι και η πιο ρυπογόνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά προϊόντα δεν καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ λόγω παρουσίας επικίνδυνων ουσιών. Υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα και μέσα σε μόλις 2 ημέρες ( 4 και 5 Ιανουαρίου 2024) το RASFF κοινοποίησε 5 ειδοποιήσεις για προϊόντα Τουρκίας για αφλατοξίνες, και φυτοφάρμακα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο