Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυστηρή προειδοποίηση στους καταναλωτές ενόψει εορτών για σοβαρό κίνδυνο Λιστερίωσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυστηρή προειδοποίηση στους καταναλωτές ενόψει εορτών για σοβαρό κίνδυνο Λιστερίωσης
spot_img

Για σοβαρό κίνδυνο λιστερίωσης μίας επίφοβης τροφιμογενούς ασθένειας, προειδοποίησαν τους καταναλωτές, οι αρχές της Βρετανίας.

Από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Βρετανίας  μεταδόθηκε η αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA) για κίνδυνο λιστερίωσης ενόψει των γιορταστικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων.

- Advertisement -

Η λοίμωξη από λιστέρια, ή λιστερίωση, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή τροφιμογενής ασθένεια που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία για τις έγκυες γυναίκες (μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια), τους καταναλωτές με υποκείμενες παθήσεις, όπως καρκίνο, διαβήτη, ηπατική και νεφρική νόσο ή οποιονδήποτε παίρνει φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Δείτε σήμερα: Alert: Συστατικό που υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα κατηγορείται τώρα για ανάπτυξη όγκων σύμφωνα με νέα μελέτη

Η λιστέρια είναι ένα “ύπουλο” βακτήριο, αόρατο, δεν προκαλεί καμία αλλοίωση ώστε να φαίνεται ότι έχει χαλάσει το τρόφιμο και παράλληλα μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείου και κατάψυξης και γι αυτό αποτελεί «φόβο και τρόμο» για τη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον ακόμη και σε μικρές ποσότητες η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Οι αρχές συνέστησαν προσοχή στην κατανάλωση προϊόντων κρύου καπνίσματος όπως ο έτοιμος προς κατανάλωση σολομός. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε καπνιστό σολομό λόγω μόλυνσης από Listeria monocytogenes, ενώ και τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά καπνιστή πέστροφα και καπνιστό χέλι καθώς μετά από αναλύσεις βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με Listeria . Και τα τρία προϊόντα παράγονταν από ελληνικές εταιρείες. 

Δεδομένου ότι στη Βρετανία το έτοιμο προς κατανάλωση, καπνιστό ψάρι που πωλείται συνήθως σε λεπτές φέτες και μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή σε σούσι, είναι μια δημοφιλής επιλογή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι αρχές σήμαναν καμπανάκι κινδύνου καθώς τα καπνιστά ψάρια όπως σολομός και πέστροφα έχουν συνδεθεί πολλές φορές με τροφιμογενείς επιδημίες με μοιραίες επιπτώσεις. Τα ψάρια κρύου καπνίσματος, δεν έχουν μαγειρευτεί πλήρως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής για να σκοτώσουν τυχόν λιστέρια που μπορεί να υπάρχei, και επομένως παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ωστόσο εάν ψηθεί πριν καταναλωθεί είναι ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σερβιριστεί αμέσως ή να σερβιριστεί κρύο αφού παγώσει στο ψυγείο. Εάν οι καταναλωτές θέλουν να προσθέσουν ψάρι κρύου καπνίσματος σε πιάτα όπως μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ομελέτα, είναι σημαντικό να το μαγειρέψουν πρώτα, τονίζει η FSA. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απλά ζεσταίνοντάς το κατά την προετοιμασία ενός γεύματος δεν θα ζεσταθεί το ψάρι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσει τυχόν λιστέρια

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα καπνιστά ψάρια σε κονσέρβα και όσα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την παραγωγή. Αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή η υψηλή θερμοκρασία είναι αρκετή για να σκοτώσει τα βακτήρια της λιστέρια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα