Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμηλότερη όλων των εποχών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΧαμηλότερη όλων των εποχών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Περίπου 1 στους 3 καταναλωτές είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για το E. coli στον κιμά, για τα βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές και για τον υδράργυρο στα θαλασσινά. 

Υπό το φως των πολυάριθμων ανακλήσεων τροφίμων και της αύξησης των ανησυχητικών πρωτοσέλιδων σχετικά με τοξικά συστατικά στα τρόφιμά μας, δεν είναι περίεργο ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων μειώνεται. Στην πραγματικότητα, η Έρευνα Τροφίμων & Υγείας της IFIC για το 2024 αποκαλύπτει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Δεδομένης αυτής της κατακόρυφης πτώσης, η τελευταία έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφοριών Τροφίμων (IFIC): American Consumer Perceptions of Food Ingredient Safety  των ΗΠΑ εξετάζει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές κάνουν αξιολογήσεις ασφάλειας όταν πρόκειται για την αγορά και την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, ειδικά όσον αφορά τα συστατικά. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2024, μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας με 1.000 καταναλωτές, ηλικίας 18 ετών έως 80+ ετών.

«Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των διατροφικών επιλογών για τα άτομα και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IFIC Wendy Reinhardt Kapsak, MS, RDN. «Εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αξιολογούν την ασφάλεια των τροφίμων και των συστατικών, μπορούμε να εντοπίσουμε πού μπορεί να παραπαίει η εμπιστοσύνη και να εντοπίσουμε ευκαιρίες για την ανοικοδόμησή της». 

Οι κορυφαίες ανησυχίες για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τροφιμογενείς ασθένειες, βαρέα μέταλλα 

Η τελευταία έρευνα IFIC Spotlight Survey επιδιώκει να εντοπίσει τις πιο πιεστικές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων για τους Αμερικανούς. Οι υπεύθυνοι της έρευνας επέλεξαν μικροβιακές ανησυχίες, όπως η παρουσία του E. coli και η παρουσία βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα ως κύρια ζητήματα ανησυχίας. Συγκεκριμένα, σχεδόν 1 στους 3 Αμερικανούς (32%) είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για το E. coli στον κιμά. Επιπλέον, το 29% των Αμερικανών ανησυχεί εξαιρετικά για τον μόλυβδο, το κάδμιο και το αρσενικό στις παιδικές τροφές, ενώ το 27% εκφράζει εξαιρετική ανησυχία για τον υδράργυρο στα θαλασσινά. Λιγότεροι από 1 στους 5 ανησυχούν εξαιρετικά για τα αλλεργιογόνα σε συσκευασμένα τρόφιμα (16%) και τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα που σερβίρονται στα εστιατόρια (15%).  

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, χρωστικές και υποκατάστατα ζάχαρης που κατατάσσονται ως τα τρόφιμα που αποφεύγουν περισσότερο

Η τελευταία έρευνα Spotlight αποκαλύπτει μια ποικιλία παραγόντων που εξετάζουν οι καταναλωτές, όταν αξιολογούν την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των συστατικών που αποφεύγουν, καθώς και τις απόψεις τους για την ποσότητα ή/και την παρουσία ορισμένων συστατικών και για τον συνολικό αριθμό των συστατικών που αναφέρονται. 

Όταν παρέχεται μια λίστα με έντεκα συστατικά, οι καταναλωτές υποδεικνύουν ότι οι βαφές/χρώματα αποφεύγονται περισσότερο, με το 35% να επιλέγει να απομακρυνθεί ενεργά από αυτά. Ακολούθησαν στενά τα υποκατάστατα ζάχαρης (34%), το πρόσθετο MSG (29%), τα συστατικά βιομηχανικής/ΓΤΟ (27%), τα νανοπλαστικά (26%) και τα συντηρητικά (25%). Η καφεΐνη, οι γεύσεις, τα αλλεργιογόνα και η γλουτένη αποφεύγονταν λιγότερο συχνά.  

Όταν παρέχεται μια λίστα με δεκατρείς τύπους τροφίμων και ποτών, οι καταναλωτές κατατάσσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως τα τρόφιμα που αποφεύγουν περισσότερο, σε ποσοστό 41%. Τα εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση (37%), ακολουθούμενα από τα επεξεργασμένα κρέατα (29%) και τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης (27%). Μόνο το 10% αποφεύγει τα γαλακτοκομικά και το 8% αποφεύγει το κρέας ή/και τα πουλερικά.  

Σχεδόν 3 στους 10 αναφέρουν ότι δεν αποφεύγουν κανένα από τα έντεκα συστατικά που αναφέρονται (29%), ενώ το 25% είπε ότι δεν αποφεύγει κανένα από τα δεκατρία τρόφιμα που αναφέρονται. 

Η παρουσία του συστατικού υπερβαίνει το ποσό όταν πρόκειται για ανησυχίες 

Κατά την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία των συσκευασμένων τροφίμων και ποτών, το ένα τρίτο των καταναλωτών (31%) θεωρεί ότι η απλή παρουσία ενός συστατικού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Συγκεκριμένα, αυτή η ανησυχία σχετικά με την παρουσία ενός συστατικού ξεπερνά τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με την ποσότητα ενός συστατικού (21%) ή τον συνολικό αριθμό των συστατικών που αναφέρονται (16%). 

Εξέταση Συμπεριφορών Καταναλωτή & Δημιουργία Εμπιστοσύνης 

«Είναι προφανές ότι οι καταναλωτές έχουν ισχυρές απόψεις για τα τρόφιμα και τα συστατικά που θεωρούν ασφαλή, καθώς και για εκείνα που επιλέγουν να αποφύγουν ή να αναζητήσουν», δήλωσε ο Reinhardt Kapsak. «Ενώ η επιστήμη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν πραγματικές και πρακτικές πληροφορίες που τους επιτρέπουν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές τροφίμων». 

Η έρευνα διερευνά επίσης ποιες πηγές πληροφοριών εμπιστεύονται περισσότερο οι καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των συστατικών των τροφίμων. Μεταξύ εκείνων που αποφεύγουν ενεργά ορισμένα συστατικά, οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι είναι η πιο αξιόπιστη πηγή, με το 73% να εκφράζει εμπιστοσύνη στις συμβουλές τους. Ακολουθούν οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (62%), οι επιστήμονες/ειδικοί σε θέματα διατροφής και διατροφής (69%) και ιστοσελίδες με επίκεντρο την υγεία (51%). Αντίθετα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εκφράζουν εμπιστοσύνη στην οικογένεια και τους φίλους (47%), τις κρατικές υπηρεσίες (45%) και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (20%). 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νοθεία μελιού και ελαιολάδου στην Ευρώπη – Η νέα έκθεση του ACN για το 2023

Η νοθεία και η παραποίηση προϊόντος είχε τις περισσότερες ειδοποιήσεις στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) το 2023.

Κ. Κουτσουμανής (EFSA): «H Ευρώπη έχει επιτύχει το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας τροφίμων σε όλο τον πλανήτη»

Ο νέος αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σε αποκλειστική συνέντευξη στο cibum, αναφέρθηκε στη νέα του θέση ως αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA, και τόνισε την ανάγκη της ολιστικής προσέγγισης των θεμάτων ασφάλειας τροφίμων.

EUDR: Ανέτοιμες οι υπόχρεες επιχειρήσεις για την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Παγκόσμιες αντιδράσεις και εκκλήσεις προς την ΕΕ για την καθυστέρηση εφαρμογής του EUDR για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, καουτσούκ, σόγια και ξυλεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο