Σκληρή κριτική δέχτηκε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για ολιγωρία, αφού όπως είχε γίνει γνωστό πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα για να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό της χώρας για την ύπαρξη Salmonella στο εργοστάσιο της εταιρείας Elite Chocolate του Ομίλου Strauss. Με τη σειρά του, το Υπουργείο εξέδωσε σχετική δήλωση επικρίνοντας τη συγκεκριμένη πληροφορία και εξηγώντας τη σειρά με την οποία συνέβησαν τα γεγονότα.
Σύμφωνα με όσα γράφει η Jerusalem Post, η Salmonella εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στις 19 Απριλίου, αλλά δεν εντοπίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από τελικά τρόφιμα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο να δώσει εντολή να συνεχιστούν οι αναλύσεις στη μονάδας παραγωγή και στις πρώτες ύλες.
Το βράδυ της 21ης Απριλίου, ελήφθη μια προκαταρκτική έκθεση που έδειξε ενδείξεις παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου στην πρώτη ύλη. Ωστόσο, επειδή αυτό εντοπίστηκε μέσω ταχείας δοκιμής και όχι πλήρους εργαστηριακής δοκιμής, ο παραγωγός δεν ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να εκδώσει ανάκληση σε αυτό το στάδιο.
Τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων που παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ στις 24 Απριλίου το απόγευμα και έδειξαν παρουσία Salmonella στο περιβάλλον παραγωγής και στα τελικά προϊόντα, με την ανάκληση να έρχεται το πρωί της 25ης Απριλίου.
Εκτός από την έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει,το Υπουργείο παράλληλα εποπτεύει τις εγκαταστάσεις, ενώ αναμένει λίστα διορθωτικών μέτρων από την εταιρεία.
Έχουν αναφερθεί τρία ξεχωριστά πιθανές κρούσματα Salmonella σε άτομα που έχουν καταναλώσει προϊόντα σοκολάτας Strauss τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο εντοπίστηκε σε ένα παιδί που έφτασε στο νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod και τώρα αναμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών για να διαπιστώσει αν πρόκειται πράγματι για σαλμονέλλωση, ενώ ένα ακόμα παιδί που έφτασε στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, έχει επιστρέψει στο σπίτι του και επίσης αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Επιπλέον, ένας 27χρονος έφτασε στο νοσοκομείο Ichilov με συμπτώματα σαλμονέλλωσης (έμετος, κοιλιακός πόνος και πυρετός) τις τελευταίες τέσσερις ημέρες μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας πριν από την έκδοση της ανάκλησης.
Ανάμεσα στις ανακλήσεις περιλαμβάνεται και μια από τη Unilever Israel, καθώς πολλά από τα προϊόντα τους κατασκευάζονται με πρώτες ύλες που παρέχονται από τις εγκαταστάσεις elite της Strauss.