Η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων – FSAI δημοσίευσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευελιξία της επισήμανσης των τροφίμων ως απάντηση στις προκλήσεις που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Η FSAI γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια ορισμένων τροφίμων, ιδίως του ηλιελαίου, αλλά και άλλων πρώτων υλών και συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τροφίμων να πρέπει να παραλείψουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα συστατικά ή να αλλάξουν τη διαδικασία παρασκευής ή τη συνταγή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ανάγκη ταχείας μετάβασης σε άλλα συστατικά ή συστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων όσον αφορά την πλήρη συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις επισήμανσης των τροφίμων βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011, και ιδίως με τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τον κατάλογο των συστατικών, τη διατροφική δήλωση ή τις ενδείξεις της χώρας προέλευσης.
Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι ενδέχεται να είναι αναγκαία κάποια ευελιξία στην εφαρμογή ορισμένων απαιτήσεων επισήμανσης, και αυτή η ευελιξία θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις επιμέρους αρμόδιες αρχές κατά περίπτωση. Η FSAI, σε διαβούλευση με την κυβέρνηση, δημοσίευσε τις αρχικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις προκλήσεις επισήμανσης των τροφίμων που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία και τη Ρωσία στις 25 Μαρτίου 2022, περιγράφοντας την ευελιξία όσον αφορά την επισήμανση των τροφίμων. Έκτοτε, η FSAI διεξήγαγε έρευνα στη βιομηχανία τροφίμων για να εξετάσει την έκταση των συνεχιζόμενων προκλήσεων επισήμανσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και, κατόπιν περαιτέρω διαβούλευσης με την κυβέρνηση και την επιθεώρηση τροφίμων, επανεξέτασε και αναθεώρησε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ευελιξία της επισήμανσης.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν δύο επιλογές ευελιξίας όσον αφορά την εκτύπωση με υπερβολική επισήμανση ή inkjet και τα αυτοκόλλητα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας. Οι επιλογές αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν σαφή πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες όταν ένα συστατικό έχει υποκατασταθεί. Αυτές οι επιλογές δεν θα είναι επαρκείς από μόνες τους όταν ένα νέο συστατικό εισαχθεί ένα αλλεργιογόνο. Υπάρχουν αρκετές άλλες εξαιρέσεις που παρατίθενται στις κατευθυντήριες γραμμές όπου οι επιλογές ευελιξίας δεν είναι κατάλληλες ή όπου υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Οι επιλογές ευελιξίας επιτρέπονται για περίοδο έξι μηνών, με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών/ενημερώσεων. Αναμένεται ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα επανέλθουν στις συνήθεις πρακτικές επισήμανσης το συντομότερο δυνατόν.
Η FSAI θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να επανεξετάζει την κατάσταση, εξετάζοντας τυχόν μελλοντικά ζητήματα σχετικά με την προμήθεια πρόσθετων συστατικών, σύμφωνα με τυχόν περαιτέρω συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις ειδήσεων του FSAI.