Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοσοκομείο άλλαξε τα σερβίτσια του σε μπλε χρώμα και ορίστε τι συνέβη

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΝοσοκομείο άλλαξε τα σερβίτσια του σε μπλε χρώμα και ορίστε τι συνέβη
spot_img

Η απίστευτη επίδραση του χρώματος των πιάτων στην ανάρρωση των ασθενών και στην σπατάλη τροφίμων.

Τα χρωματιστά σερβίτσια πρόκειται να εισαχθούν στα κοινοτικά νοσοκομεία του Solent, στο Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 20%.

- Advertisement -

Η δραματική μείωση που προκλήθηκε απλώς από την αλλαγή από τα παραδοσιακά λευκά σερβίτσια σε μπλε – χαρακτηρίστηκε «απίστευτη» από τον υπεύθυνο τροφοδοσίας του Solent NHS Trust.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Royal South Hants Hospital στο Brintons Terrace, στο Σαουθάμπτον.

Ο Iain Robertson, ο οποίος μόλις έγινε εθνικός πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Επισιτιστών (HCA), δήλωσε ότι τα αποτελέσματα σήμαιναν ότι οι ασθενείς έτρωγαν περισσότερο φαγητό, το οποίο με τη σειρά του βοηθούσε στην ανάρρωση. «Αυτό το πείραμα ήταν τόσο απλό, αλλά είχε αμέσως τεράστιο αντίκτυπο.»

Τα αποτελέσματα της αλλαγής στο χρώμα του σερβιτσιού

Η σπατάλη τροφίμων ήταν ήδη χαμηλή στα κοινοτικά νοσοκομεία του Solent μετά την αλλαγή των μενού, την εισαγωγή ηλεκτρονικής παραγγελίας γευμάτων και τις νέες μεθόδους παρακολούθησης της σπατάλης τροφίμων. Οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας ήταν βέβαιοι ότι είχαν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο και δεν ήταν σίγουροι ότι η δοκιμή θα είχε μεγάλο αντίκτυπο.

Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, η δουλειά ήταν η συνηθισμένη για το προσωπικό τροφοδοσίας των θαλάμων, το οποίο μοίραζε μερίδες κανονικού μεγέθους στα συνηθισμένα λευκά πιατικά. Τα τυχόν περισσεύματα ζυγίζονταν όπως και πριν, αλλά η ομάδα κατέγραφε πλέον και τον αριθμό των άδειων πιάτων.

Για τις δεύτερες τέσσερις εβδομάδες, το προσωπικό τροφοδοσίας σέρβιρε τα ίδια φαγητά και τα ίδια μεγέθη μερίδων, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε πιάτα και μπολ σε μπλε χρώμα.

Μέσα σε λίγες ημέρες, υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στον αριθμό των ασθενών που τελείωναν τα γεύματά τους. Στο τέλος της δοκιμής των οκτώ εβδομάδων, η οποία παρακολουθήθηκε από το NHS England, υπήρξε μείωση κατά 20,6% στα περισσεύματα των πιάτων και αύξηση κατά 14% στον αριθμό των άδειων πιάτων.

Ο Robertson, ο οποίος ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων τροφοδοσίας στο Solent NHS Trust τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε: «Ξετρελαθήκαμε με αυτά τα στατιστικά στοιχεία λόγω του διατροφικού αντίκτυπου που θα έχει αυτό στους ασθενείς μας, μαζί με τη βελτιωμένη εμπειρία των ασθενών. Με απλά λόγια, αν οι ασθενείς τρέφονται καλύτερα, αναρρώνουν ταχύτερα και επιστρέφουν στο σπίτι τους νωρίτερα».

Που οφείλεται αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά

Το μπλε επιλέχθηκε στο Solent, καθώς δεν υπάρχουν φυσικά τρόφιμα μπλε χρώματος, πράγμα που σημαίνει ότι το χρώμα βοηθά τα ανοιχτόχρωμα τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, ο πουρές πατάτας και ο χυλός να ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα και με πρόσφατες μελέτες το μπλε χρώμα συνδέεται με την ειρήνη και την ηρεμία και είναι επίσης το τελευταίο χρώμα του φάσματος που αναγνωρίζεται από τους ασθενείς με άνοια.

Τα μπλε σερβίτσια θα επεκταθούν στους κοινοτικούς θαλάμους του Royal South Hants Hospital και του Western Community Hospital στο Σαουθάμπτον, μαζί με το St Mary’s Community Health Campus στο Πόρτσμουθ, στις αρχές Μαΐου του 2024.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα