Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το λάδι είναι ο «χρυσός» της ελληνικής γης

ΑρχικήΝέαΤο λάδι είναι ο «χρυσός» της ελληνικής γης
spot_img

cibum team


   «Χρυσό της ελληνικής γης», χαρακτήρισε το ελληνικό λάδι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα προϊόν άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό, ακόμα και τη θρησκεία μας».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση της «Άξιον Εκδοτικής» με θέμα “Καμπάνια για την αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου. Τα δίκτυα εμπορίας του ελαιολάδου από το στάδιο της άλεσης έως τον τελικό καταναλωτή: Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές;”, ο κ. Λιβανός σημείωσε: «Ως πολιτεία, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα ακόμα περισσότερο, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο της ποιότητας σε όλον τον κόσμο». Και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, «αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να προχωρήσουμε στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό του ελαιοκομικού τομέα και να ανταπεξέλθουμε στην ολοένα αυξανόμενη πίεση από τον διεθνή ανταγωνισμό».

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να αποτελεί «η ανάδειξη και αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, η επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστιθέμενης αξίας και η διασφάλιση διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Για την προστασία  των συμφερόντων παραγωγών και καταναλωτών».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «η χάραξη εθνικής στρατηγικής και η διαμόρφωση ενός μελετημένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης, αποτελούν απόλυτες προτεραιότητες μας στο ΥΠΑΑΤ».  Και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό συστάθηκαν στο ΥΠΑΑΤ δύο ομάδες εργασίας: «Μια για το λάδι και μια για την ελιά, που αποτελούνται από έγκριτους επιστήμονες, εκπροσώπους της πραγματικής αγοράς, ειδικούς, που θα δουλεύουν παράλληλα,  αλλά συνάμα συνεκτικά, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε την εθνική μας στρατηγική δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, διορθώνοντας λάθη και αλλάζοντας κακές νοοτροπίες του χθες. Αυτή η πολιτική εντάσσεται σε ένα ευρύ και φιλόδοξο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, που θα αναδείξει την ξεχωριστή διατροφική υπεροχή τους και θα τους δώσει προστιθέμενη αξία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων».

 Όσον αφορά την παραγωγή για την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι είναι 275.000 τόνοι, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την περσινή. Ενώ, όσον αφορά στις τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου δείχνουν μια ανοδική τάση, με την Μεσσηνία στα 3,30 €/κιλό, την Λακωνία 3,25€/κιλό και τα Χανιά στα 3,10 €/κιλό. Τέλος, οι εξαγωγές ελαιολάδου από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Μάρτιο 2021 βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο και έχουν φθάσει περίπου τους 100.000 τόνους.


Δείτε: Οι αλλαγές στον κανονισμό για τη φέτα και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ –ΠΓΕ 

Δείτε: Ψήφισμα ίδρυσης ακαδημαϊκού τμήματος Σπουδών Ελληνικής Γαστρονομίας  

Δείτε:Παιδική διατροφή: ο εφιάλτης της μπάμιας και του μπρόκολου 

Δείτε: Πόσο “light” είναι τα light προϊόντα; 

Δείτε:ΗΠΑ: Τορτίγιες με τζιτζίκια σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο 

Δείτε: Καινοτομία: Μηχάνημα αυτόματης πώλησης μαγειρεμένων ζυμαρικών με σάλτσες 

Δείτε: Φέτα: το τυρί των Ελλήνων  

Δείτε: Οι Αμερικάνοι επενδύουν στην ελληνική φαρμακευτική κάνναβη για εξαγωγές 

Δείτε:Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίτσας: ποιος εκπροσωπεί την Ελλάδα 

Δείτε: Σπιτική μερέντα της μαμάς και η άγνωστη πληροφορία που… εκπλήσσει! 

Δείτε:Η αρτοποιία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη πήρε το εργοστάσιο της «Κατσέλης» στις Αχαρνές  

Δείτε:Εντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο