Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα
spot_img

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Σήμερα 21/11/2024 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κανονισμός  (ΕΕ) 2024/2895 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2073/2005, όσον αφορά τη Listeria monocytogenes στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Σκοπός είναι η ευθυγράμμιση των κανόνων της ΕΕ με τα διεθνή πρότυπα του Codex Alimentarius, σχετικά με το αποδεκτό επίπεδο μόλυνσης από τη Listeria monocytogenes σε ορισμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ.

Όπως είχαμε ενημερώσει από τον Απρίλιο του 2024 στο CIBUM, το προτεινόμενο σχέδιο πράξης παρέμεινε ανοικτό για την υποβολή παρατηρήσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 8/5/2024.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το προτεινόμενο σχέδιο προς γνωμοδότηση στη Μόνιμη Επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) του τμήματος «Biological Safety of the Food Chain» της ΕΕ και είχαμε κοινοποιήσει στο CIBUM το 2ο draft σχέδιο του τροποποιητικού κανονισμού.  

Τον Αύγουστο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε το τελικό σχέδιο του κανονισμού σε όλες τις γλώσσες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση των κριτηρίων ασφαλείας, το στάδιο στο οποίο εφαρμόζονται για την κατηγορία 1.2, θα είναι μόνο σε προϊόντα που διατίθενται στην αγορά κατά τη διάρκεια διατήρησής τους.

Το κριτήριο «100 cfu/g» εφαρμόζεται, εάν ο παρασκευαστής μπορεί να αποδείξει, ικανοποιώντας την αρμόδια αρχή, ότι το προϊόν δεν θα υπερβεί το όριο των 100 cfu/g καθ’ όλη τη διάρκεια διατήρησης του τροφίμου. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων μπορεί να ορίσει ενδιάμεσα όρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα οποία πρέπει να είναι αρκετά χαμηλά ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπερβαίνεται το όριο των 100 cfu/g καθ’ όλη τη διάρκεια διατήρησης.

Το κριτήριο «Να μην ανιχνεύεται σε 25 g» εφαρμόζεται, εάν ο παρασκευαστής δεν μπορεί να αποδείξει, ικανοποιώντας την αρμόδια αρχή, ότι το προϊόν δεν θα υπερβεί το όριο των 100 cfu/g καθ’ όλη τη διάρκεια διατήρησης του τροφίμου.

Ο καν. 2024/2895 που τροποποιεί το παράρτημα του καν. (ΕΚ) αριθ. 2073/2005, αρχίζει να ισχύει από τις 11 Δεκεμβρίου 2024, ενώ εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2026.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα