Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ - Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267
spot_img

 Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.

Τον Μάρτιο του 2021 υποβλήθηκε στην Επιτροπή, αίτηση για την έγκριση της χρήσης ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως συντηρητικού και ως ρυθμιστή οξύτητας σε ευρύ φάσμα κατηγοριών τροφίμων. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού είναι άχρωμο έως καστανόχρωμο παχύρρευστο υγρό ή αποξηραμένο προϊόν (λευκή έως υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη) που παρασκευάζεται με την προσθήκη υδροξειδίου νατρίου/καλίου (E 524-525) και ανθρακικού νατρίου/καλίου (E 500-501) σε ξίδι, το οποίο συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13188:2000 και λαμβάνεται αποκλειστικά από γεωργική πηγή (εκτός από ξύλο/κυτταρίνη) με διπλή (αλκοολική και οξική) ζύμωση. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού προορίζεται για χρήση ως εναλλακτικό άλλων εγκεκριμένων συντηρητικών ή ρυθμιστών οξύτητας, ιδίως του οξικού οξέος και των αλάτων του (E 260-263). Η ρύθμιση αυξάνει το pH και επιτρέπει τη χρήση του ξιδιού ως συντηρητικού ή ρυθμιστή οξύτητας σε πολλές κατηγορίες τροφίμων χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των τροφίμων.

Το θέμα διαβιβάστηκε στην EFSA η οποία στην αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων στα προτεινόμενα μέγιστα επίπεδα χρήσης. Η EFSA παρέπεμψε σε προηγούμενη αξιολόγησή της για το οξικό οξύ ως δραστική ουσία φυτοφαρμάκων που πραγματοποιήθηκε το 2013, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθορισμός αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ΑΗΠ) για το οξικό οξύ. 

Ως εκ τούτου η ΕΕ με τον κανονισμό 2023/2086 ενέκρινε τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων και να αποδοθεί το E 267 ως αριθμός Ε στο εν λόγω πρόσθετο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο