Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ - Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267
spot_img

 Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.

Τον Μάρτιο του 2021 υποβλήθηκε στην Επιτροπή, αίτηση για την έγκριση της χρήσης ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως συντηρητικού και ως ρυθμιστή οξύτητας σε ευρύ φάσμα κατηγοριών τροφίμων. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού είναι άχρωμο έως καστανόχρωμο παχύρρευστο υγρό ή αποξηραμένο προϊόν (λευκή έως υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη) που παρασκευάζεται με την προσθήκη υδροξειδίου νατρίου/καλίου (E 524-525) και ανθρακικού νατρίου/καλίου (E 500-501) σε ξίδι, το οποίο συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13188:2000 και λαμβάνεται αποκλειστικά από γεωργική πηγή (εκτός από ξύλο/κυτταρίνη) με διπλή (αλκοολική και οξική) ζύμωση. Το ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού προορίζεται για χρήση ως εναλλακτικό άλλων εγκεκριμένων συντηρητικών ή ρυθμιστών οξύτητας, ιδίως του οξικού οξέος και των αλάτων του (E 260-263). Η ρύθμιση αυξάνει το pH και επιτρέπει τη χρήση του ξιδιού ως συντηρητικού ή ρυθμιστή οξύτητας σε πολλές κατηγορίες τροφίμων χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των τροφίμων.

- Advertisement -

Το θέμα διαβιβάστηκε στην EFSA η οποία στην αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων στα προτεινόμενα μέγιστα επίπεδα χρήσης. Η EFSA παρέπεμψε σε προηγούμενη αξιολόγησή της για το οξικό οξύ ως δραστική ουσία φυτοφαρμάκων που πραγματοποιήθηκε το 2013, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθορισμός αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ΑΗΠ) για το οξικό οξύ. 

Ως εκ τούτου η ΕΕ με τον κανονισμό 2023/2086 ενέκρινε τη χρήση του ρυθμιστικού διαλύματος ξιδιού ως προσθέτου τροφίμων και να αποδοθεί το E 267 ως αριθμός Ε στο εν λόγω πρόσθετο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα