Γιατί οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να αναγράφουν πάντα όλα τα συστατικά των προϊόντων τους στη συσκευασία
Μπορεί ένα παγωτό αντί για απόλαυση να σου δώσει… καντήλες; Μπορεί, αν στα συστατικά του περιέχει ουσίες που δεν δηλώνονται στην ετικέτα ώστε αν έχεις κάποια αλλεργία να αποφύγεις την κατανάλωσή του.
Αυτό συνεβη και με το σορμπέ μάνγκο ροδάκινου My Mochi που πωλείται σε αλυσίδες παντοπωλείων όπως το Target και το Wegmans που το παστεριωμένο μαγειρεμένο ασπράδι αυγού δεν αναφέρεται ως συστατικό στην ετικέτα, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την ανάκληση του παγουτού από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μετά την καταγγελία τουλάχιστον δύο περιπτώσεων «μικρής αλλεργικής αντίδρασης».
Το ανακαλούμενο επιδόρπιο My Mochi, σε γεύση μάνγκο ροδάκινου διατίθεται σε κουτί των έξι 7,5 ουγκιών με την ετικέτα με τους αριθμούς παρτίδας 337-24 και 341-24. Οι πελάτες που έχουν στην κατοχή τους το σορμπέ που ανακλήθηκε μπορούν να το επιστρέψουν για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται λουκανικοπιτάκια με μη δηλωμένο αλλεργιογόνο συστατικό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου
Αλλεργία στο αυγό
Τα αυγά είναι ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα για τα παιδιά, σύμφωνα με την
Mayo Clinic , και ένα άτομο που είναι αλλεργικό στα αυγά μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα, ήπια αλλά και σοβαρά.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, κνίδωση, φλεγμονή του δέρματος, συμφόρηση, φτέρνισμα, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, έμετο και συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα.
Μια πιο σοβαρή αντίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή απόκριση που συστέλλει τους αεραγωγούς, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή του ατόμου. Τα σημάδια αυτού του είδους αντίδρασης περιλαμβάνουν επίσης γρήγορο σφυγμό, κοιλιακό άλγος και σοκ.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.