Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέο τρόφιμο (NF).
Το NF παράγεται από μανιτάρι Agaricus bisporus που έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για να προκαλέσει τη μετατροπή της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλη) σε βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη). Το NF περιέχει επίπεδα βιταμίνης D με τη μορφή βιταμίνης D2 στην περιοχή των 125-375 μg/g. Οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής, τη σύνθεση και τις προδιαγραφές του NF δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
Η αιτούσα εταιρεία εταιρεία Monterey Mushrooms Inc. προτίθεται να προσθέσει το NF ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά σε ποσότητες που έχουν ως αποτέλεσμα είτε 1.125 είτε 2,25 μg βιταμίνης D2 ανά 100 g ή 100 mL του τροφίμου όπως καταναλώνεται.
Ο αιτών προτίθεται επίσης να προσθέσει το NF στα συμπληρώματα διατροφής, για βρέφη από 7 έως 11 μήνες κατ’ ανώτατο όριο 10 μg βιταμίνης D2/ημέρα και 15 μg βιταμίνης D2/ημέρα για άτομα ηλικίας 1 έτους και άνω, καθώς και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMPs) και ολική αντικατάσταση διατροφής και διατροφή γευμάτων για τον έλεγχο του βάρους.
Για τον ενήλικο πληθυσμό, το μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο χρήσης σε FSMPs είναι 15 μg βιταμίνης D2/ημέρα και 5 μg βιταμίνη D2/γεύμα συνολικά και αντικατάσταση διατροφής γευμάτων για τον έλεγχο βάρους.
Η ειδική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.
Η ομάδα σημειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις υπολογισμένες συνδυασμένες εκθέσεις σε βιταμίνη D για τον γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι το φάσμα των τροφίμων που έχουν οχυρωθεί με βιταμίνη D έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, καθώς και την εμπορία συμπληρωμάτων βιταμίνης D υψηλής δόσης.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA για το NF, η οποία δημοσιεύθηκε εχθές, 10 Ιουνίου, πατήστε εδώ