Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της σκόνης μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση της ασφάλειας της σκόνης μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέο τρόφιμο
spot_img

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέο τρόφιμο (NF).

Το NF παράγεται από μανιτάρι Agaricus bisporus που έχει εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για να προκαλέσει τη μετατροπή της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλη) σε βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη). Το NF περιέχει επίπεδα βιταμίνης D με τη μορφή βιταμίνης D2 στην περιοχή των 125-375 μg/g. Οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής, τη σύνθεση και τις προδιαγραφές του NF δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

- Advertisement -

Η αιτούσα εταιρεία εταιρεία Monterey Mushrooms Inc. προτίθεται να προσθέσει το NF ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά σε ποσότητες που έχουν ως αποτέλεσμα είτε 1.125 είτε 2,25 μg βιταμίνης D2 ανά 100 g ή 100 mL του τροφίμου όπως καταναλώνεται.

Ο αιτών προτίθεται επίσης να προσθέσει το NF στα συμπληρώματα διατροφής, για βρέφη από 7 έως 11 μήνες κατ’ ανώτατο όριο 10 μg βιταμίνης D2/ημέρα και 15 μg βιταμίνης D2/ημέρα για άτομα ηλικίας 1 έτους και άνω, καθώς και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMPs) και ολική αντικατάσταση διατροφής και διατροφή γευμάτων για τον έλεγχο του βάρους.

Για τον ενήλικο πληθυσμό, το μέγιστο προβλεπόμενο επίπεδο χρήσης σε FSMPs είναι 15 μg βιταμίνης D2/ημέρα και 5 μg βιταμίνη D2/γεύμα συνολικά και αντικατάσταση διατροφής γευμάτων για τον έλεγχο βάρους.

Η ειδική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Η ομάδα σημειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις υπολογισμένες συνδυασμένες εκθέσεις σε βιταμίνη D για τον γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι το φάσμα των τροφίμων που έχουν οχυρωθεί με βιταμίνη D έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, καθώς και την εμπορία συμπληρωμάτων βιταμίνης D υψηλής δόσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA για το NF, η οποία δημοσιεύθηκε εχθές, 10 Ιουνίου, πατήστε εδώ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα