Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ

ΑρχικήΝέαΕλλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ
spot_img

Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της εποπτείας εφαρμογής των μέτρων για το γάλα για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ, στις 22 και 3 Ιουλίου σε 50 επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και των Γρεβενών.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι 18 επιχειρήσεις από τις 50 χρησιμοποιούν σύστημα παστερίωσης του γάλακτος με θερμοκρασίες και χρόνους που δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Εκτελεστικού Κανονισμού 2020/687.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι η παστερίωση είναι μια συμβατική θερμική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα για περισσότερα από 150 χρόνια. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella, η Escherichia coli ή η Listeria monocytogenes. Επίσης, η θερμότητα κατά την παστερίωση αδρανοποιεί τους αλλοιωτικούς μικροοργανισμούς όπως ζυμομύκητες και μούχλες και μειώνει την ενζυματική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν αρκετή σταθερότητα στο προϊόν για συγκεκριμένο χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ και προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό 687/2020, για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφασίστηκε οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (τυροκομεία ανοικτού τύπου) που δεν μπορούν να εφαρμόσουν σύστημα παστερίωσης όπως αυτή περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, να μεταφέρουν το γάλα που παραλαμβάνουν από απαγορευμένες ζώνες, σε εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος που εφαρμόζουν το προαναφερθέν σύστημα παστερίωσης.

Επισημαίνεται ότι το γάλα που έχει παστεριωθεί με βάση την μέθοδο παστερίωσης που
περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, θεωρείται ασφαλές προϊόν και μπορεί να επιστρέψει στην αρχική εγκατάσταση μεταποίησης για τυροκόμηση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα