Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες φοιτητές από ΕΚΠΑ, ΓΠΑ και ΕΜΠ κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM

ΑρχικήΝέαΈλληνες φοιτητές από ΕΚΠΑ, ΓΠΑ και ΕΜΠ κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM
spot_img

Σημαντική διάκριση της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας iGEM Athens 2024 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.

Χρυσό μετάλλιο και αναγόρευση Καλύτερης Επιχειρηματικότητας (Nomination for Best Entrepreneurship) απέσπασε η φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM Athens 2024 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.

Η ομάδα αποτελείται από 11 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Τα μέλη της ομάδας είναι τα εξής:

  • Κρασσά Ελένη (απόφοιτη, Τμήμα Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ)
  • Αλωνάρης Ευστάθιος (μεταπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ)
  • Βερδή Κρίστιαν (απόφοιτος, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ)
  • Γρίβα Άννα Νικολέτα (προπτυχιακή φοιτήτρια, 4ο έτος, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ)
  • Καράουστα Χαρίκλεια (απόφοιτη, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ)
  • Καρβέλας Σταύρος (προπτυχιακός φοιτητής, 2ο έτος, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ)
  • Μπουζούκας Αθανάσιος (απόφοιτος, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ)
  • Παπαδόπουλος Παναγιώτης Βασίλειος (απόφοιτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΠ)
  • Παπακώστα – Σαμπατακάκη Κανέλλα (προπτυχιακή φοιτήτρια, 4ο έτος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)
  • Στάμος Ευάγγελος (μεταπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ)
  • Τζιώτη Μαρία Κωνσταντίνα (προπτυχιακή φοιτήτρια, 5ο έτος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)

 Η κύρια εκδήλωση “Grand Jamboree” του Διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε φέτος στις 23-26 Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι, όπου η κάθε ομάδα κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο της μπροστά σε μία ομάδα έμπειρων κριτών. Στον Διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 400 ομάδες και 4.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα iGEM Athens συμμετείχε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό το 2018, και από τότε έχει αποσπάσει πέντε χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Φέτος, κατέκτησε επίσης Χρυσό μετάλλιο, διαγωνιζόμενη στην κατηγορία της Βιοαποκατάστασης (Bioremediation Village) με την ιδέα “e-PHAESTUS: a bioleaching project”, προτείνοντας μια μέθοδο βιοαπόπλυσης, η οποία στοχεύει στην ανακύκλωση των βαρέων και πολύτιμων μετάλλων που βρίσκονται στα ηλεκτρονικά απόβλητα, αλλά και στην παραγωγή νανοσωματιδίων γλουταθειόνης-μετάλλου. Για να το επιτύχει αυτό, η ομάδα μετασχημάτισε ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli, χρησιμοποιώντας ανασυνδυασμένα πλασμίδια, που περιέχουν δύο γονίδια απαραίτητα για τη σύνθεση του τριπεπτιδίου γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να δεσμευτεί με μέταλλα και να τα διαλυτοποιήσει.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, η ομάδα συμμετείχε σε πλήθος δράσεων, μεταξύ των οποίων ομιλίες σε συνέδρια, δράσεις σε σχολεία και επιστημονικά φεστιβάλ, διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού, ημερίδας καριέρας και διημερίδας, συμμετοχή σε podcast και συνεργασίες με άλλες ομάδες iGEM ανά τον κόσμο, με σκοπό την επικοινωνία της επιστήμης και την προώθηση της Συνθετικής Βιολογίας στο ευρύ κοινό.

Όσον αφορά την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η ομάδα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στον 2ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος φέτος έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συμβολή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καθοδήγηση κατά τη σύλληψη της ιδέας του project, καθώς και για τη διεξαγωγή των πειραμάτων. Η Ελένη Κρασσά, αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (2024), αποτέλεσε μέλος της iGEM Athens 2024, αναλαμβάνοντας ρόλο στο πεδίο Wet Lab, με ενεργό συμμετοχή στην σύλληψη της ιδέας και την μελέτη του ερευνητικού υπόβαθρου, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πειραματικών διεργασιών.

Η ομάδα iGEM Athens 2024 είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον Καθηγητή κ. Λάμπρου Νικόλαο και τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή κ. Γεωργακή Νικόλαο από το Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας, οι οποίοι συνετέλεσαν στο έργο της ομάδας ως Instructor και Advisor για του project, αντίστοιχα. Χάρη στην αξιόλογη εμπειρία και τις γνώσεις τους, υποστήριξαν το έργο της ομάδας και συνεισέφεραν σημαντικά στην καθοδήγηση και την επιτυχία του project.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του project, τα μέλη της ομάδας συμβουλεύτηκαν και υποστηρίχθηκαν από το προσωπικό των Τμημάτων Βιολογίας και Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομάδα θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα το Τμήμα Βιολογίας για τη βοήθεια στην εργαστηριακή εκπαίδευση των μελών της ομάδας, τη φιλοξενία σε εργαστήριο του Τμήματος καθώς και για τον δανεισμό αναλωσίμων.

Περισσότερες πληροφορίες για το project μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας: https://2024.igem.wiki/athens/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο