Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένο νερό: Το σκάνδαλο της παράνομης επεξεργασίας της Nestlé υπήρξε αντικείμενο «συγκάλυψης εκ μέρους του Γαλλικού κράτους»

ΑρχικήΝέαΕμφιαλωμένο νερό: Το σκάνδαλο της παράνομης επεξεργασίας της Nestlé υπήρξε αντικείμενο «συγκάλυψης εκ μέρους του Γαλλικού κράτους»
spot_img

Οταν ερωτήθηκε τον Φεβρουάριο από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέψευσε ότι γνωρίζει την υπόθεση

Το σκάνδαλο της παράνομης επεξεργασίας του μεταλλικού νερού στην Γαλλία, που αφορά κυρίως τον όμιλο Nestlé Waters υπήρξε αντικείμενο «συγκάλυψης εκ μέρους του Κράτους», στο πλαίσιο μίας «σκόπιμης στρατηγικής», συμπεραίνει έκθεση της επιτροπής έρευνας της Γερουσίας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

«Εκτός της έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους της Nestlé Waters, πρέπει να επισημανθεί και η έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του Κράτους, τόσο απέναντι στις τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές και απέναντι στους Γάλλους» και «περί τα τέσσερα έτη μετά, η διαφάνεια δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί», τονίζεται στην έκθεση που δημοσιεύεται έπειτα από έξι μήνες εργασιών και περισσότερες των 70 ακροάσεις.

Η επιτροπή έρευνας της Γερουσίας για τις βιομηχανικές πρακτικές επί του εμφιαλωμένου νερού συστάθηκε τον Νοέμβριο 2024, έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις δημοσιογράφων πολλών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους η Le Monde, τα Radio France και η Mediapart, σχετικά με την παράνομη επεξεργασία του νερού.

Η Nestlé Waters, η διεύθυνση της οποίας διαβεβαιώνει ότι ανακάλυψε στο τέλος του 2020 στις μονάδες των Perrier, Hépar και Contrex την χρήση απαγορευμένων διαδικασιών επεξεργασίας για το μεταλλικό νερό, απευθύνθηκε για το θέμα στα μέσα του 2021 στην κυβέρνηση και την Προεδρία της Γαλλίας.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, σχέδιο αναμόρφωσης των μονάδων εγκρίθηκε από τις δημόσιες αρχές, αντικαθιστώντας τις παράνομες διαδικασίες (UV, ενεργός άνθρακας) από την μικροδιήθηση, η οποία αποτελεί ήδη επίμαχη πρακτική διότι στερεί από το μεταλλικό νερό τα χαρακτηριστικά του.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο ορίζει ότι το φυσικό μεταλλικό νερό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο καμίας διαδικασίας απολύμανσης ή επεξεργασίας που μπορούν να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά του.

«Παρά την απάτη απέναντι στους καταναλωτές που συνιστά η απολύμανση του νερού, οι αρχές δεν έδωσαν δικαστική συνέχεια στις αποκαλύψεις» του 2021, τονίζεται στην έκθεση.

Οι γερουσιαστές διαπιστώνουν «την αντιστροφή της σχέσης ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τις βιομηχανίες σχετικά με την επιβολή των κανόνων: «Η Nestlé Waters υιοθετεί μία συναλλακτική στάση θέτοντας απερίφραστα την άδεια για την μικροδιήθηση στο 0,2 micron ως όρο για την διακοπή μορφών επεξεργασίας που είναι, ωστόσο, παράνομες».

«Εν τέλει, η απόφαση να επιτραπεί η μικροδιήθηση στο 0,8 micron παίχτηκε στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο», επισημαίνεται στο πόρισμα.

«Η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί να είναι απόρθητο οχυρό απέναντι στο lobbying της Nestlé, παρακολούθησε από κοντά την υπόθεση και γνώριζε, τουλάχιστον από το 2022, ότι η Nestlé εξαπατούσε εδώ και χρόνια», σημειώνει η επιτροπή έρευνας της Γερουσίας.

Ο Αλεξί Κολέρ, γενικός γραμματέας της Προεδρίας τότε, υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων την διεύθυνση της Nestlé.

Ανάμεσα στις συνέπειες αυτής της εξαπάτησης, το γεγονός ότι η Nestlé είχε την δυνατότητα να συνεχίζει να εμπορεύεται το νερό της με την ονομασία «φυσικό μεταλλικό νερό».

Ταυτόχρονα, μέχρι σήμερα, «δεν υπάρχουν εξαντλητικοί έλεγχοι που να επιβεβαιώνουν την απουσία απαγορευμένης επεξεργασίας σε όλες τις μονάδες παραγωγής», σημειώνεται στην έκθεση.

Η επιτροπή συνιστά μεταξύ άλλων ποιοτικό έλεγχο των υδροφόρου ορίζοντα, «αποτελεσματικό έλεγχο του επιπέδου δειγματοληψίας που γίνεται από τις μονάδες παραγωγής», βελτίωση της σήμανσης για τους καταναλωτές.

Σήμερα, η Perrier περιμένει να μάθει αν θα ανανεωθεί η άδειά της για την εκμετάλλευση της πηγής ως «φυσικό μεταλλικό νερό».

Μέχρι στιγμής, οι υδρογεωλόγοι που έχουν ορισθεί από το κράτος έχουν δώσει αρνητική γνωμοδότηση.

Η περιφέρεια της Γκαρντ θα πρέπει να αποφανθεί μέχρι τις 7 Αυγούστου, και, εν αναμονή της απόφασης, έχει δώσει προθεσμία δύο μηνών στον όμιλο για να αφαιρέσει το σύστημα μικροδιήθησης, διότι « τροποποιεί τον μικροβισμό του παραγόμενου νερού κατά παραβίαση του κανονισμού».

Η Nestlé δηλώνει ότι έχει στην διάθεσή της εναλλακτικές λύσεις που θέλει να παρουσιάσει στις αρχές.

Συνολικά, η αγορά του φυσικού μεταλλικού νερού και του νερού πηγής στην Γαλλία αφορά 104 μονάδες παραγωγής, 11.000 θέσεις εργασίας και ετήσιο κύκλο εργασιών 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ερευνα που η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την γενική επιθεώρηση κοινωνικών υποθέσεων , η οποία αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, έφθασε το 2022 στο συμπέρασμα ότι το 30% των εμπορικών σημάτων εμφιαλωμένου νερού «υφίστανται επεξεργασία κατά παράβαση των κανονισμών».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα