Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει στο 50% τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου – Ευρήματα της πιο αξιόπιστης μέχρι σήμερα, μελέτης

ΑρχικήυγείαΈνα ποτήρι κρασί την ημέρα μειώνει στο 50% τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου - Ευρήματα της πιο αξιόπιστης μέχρι σήμερα, μελέτης
spot_img

Μελέτη χρησιμοποίησε παράδοξη μέθοδο μέτρησης κατανάλωσης κρασιού.

Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal σήμερα.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του κρασιού στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν δώσει ασυνεπή αποτελέσματα. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι η έρευνα συχνά βασίζεται σε άτομα που αναφέρουν πόσο κρασί πίνουν. Αντίθετα, στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, που ονομάζεται τρυγικό οξύ, στα ούρα των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό είναι ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού. Το τρυγικό οξύ είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και στα προϊόντα που προέρχονται από σταφύλι όπως το κρασί. Το τρυγικό οξύ απεκκρίνεται στα ούρα, που σημαίνει ότι μπορεί να μετρηθεί για να δείξει εάν κάποιος έχει καταναλώσει κρασί ή/και σταφύλια τις τελευταίες πέντε έως έξι ημέρες.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Ramon Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και τη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης στην Ισπανία. Η νέα έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά την επίδραση μιας μεσογειακής διατροφής (με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή σε γλυκά ή επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά) σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, αλλά είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 ή είχαν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όπως κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος και/ ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Εκτός από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με το τι έτρωγαν και έπιναν, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από ένα χρόνο μεσογειακής διατροφής. Για να διερευνήσουν την επίδραση της κατανάλωσης κρασιού, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν συνολικά 1.232 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 685 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (καρδιακή προσβολή, στεφανιαία επαναγγείωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο) κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Σε αυτή την ομάδα ατόμων υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε άτομα που πίνουν ελαφρύ έως μέτριο κρασί, που ορίζεται ως η κατανάλωση μισού έως ενός ποτηριού κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους πίνουν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ (μεταξύ ενός ποτηριού την εβδομάδα και λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική δράση εξαφανίζεται σε άτομα που έπιναν περισσότερα από ένα ποτήρι την ημέρα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά αναγνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και των καρδιαγγειακών συμβάντων και άλλοι παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ο καθηγητής Estruch είπε: «Μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, μαζί με ερωτηματολόγια τροφίμων και ποτών, μπορέσαμε να κάνουμε μια πιο ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης κρασιού. Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Η μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες.

«Αυτή η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι το 20% των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που ζούσαν σε μια μεσογειακή χώρα, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς. Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι σε ποια ηλικία η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να θεωρηθεί «αποδεκτή». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού παρατηρούνται από την ηλικία των 35 έως τα 40. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρια κατανάλωση για τις γυναίκες πρέπει πάντα να είναι η μισή από αυτή των ανδρών και να καταναλώνεται με τα γεύματα».

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο ο καθηγητής Giovanni de Gaetano από το IRCCS NEUROMED, ​​ είπε: «Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD) παραμένει ένα θέμα συνεχούς συζήτησης παρά τις δεκαετίες σχετικής έρευνας Πολυάριθμες μελέτες έχουν προτείνει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, που συχνά ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, αυτή η φαινομενική προστατευτική επίδραση επικαλύπτεται από επίμονες αβεβαιότητες. Η εργασία των Inés Domínguez-López et al, που δημοσιεύτηκε σε αυτό το τεύχος του European Heart Journal , ρίχνει νέο φως σε αυτήν την περίπλοκη σχέση εισάγοντας έναν αντικειμενικό βιοδείκτη – το τρυγικό οξύ των ούρων – ως μέτρο της κατανάλωσης κρασιού και παρέχει πειστικά στοιχεία για τη συσχέτισή του με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Ωστόσο, οι Domínguez-López et al υπογραμμίζουν επίσης την πολυπλοκότητα της μελέτης των επιπτώσεων του αλκοόλ στην υγεία. Ενώ βιοδείκτες όπως το τρυγικό οξύ των ούρων παρέχουν μια πιο αντικειμενική μέτρηση της έκθεσης στο κρασί, δεν καταγράφουν το ευρύτερο πλαίσιο της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα διατροφικά συστατικά. Αυτός ο περιορισμός υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο εκλεπτυσμένη έρευνα που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα των διατροφικών προτύπων και τον αντίκτυπό τους στην υγεία.

«Η μελέτη των Domínguez-López et al αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και της καρδιαγγειακής υγείας. Αξιοποιώντας το τρυγικό οξύ των ούρων ως αντικειμενικό βιοδείκτη, οι συγγραφείς παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μεσογειακό πληθυσμό με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτή η εργασία όχι μόνο υπογραμμίζει την αξία των αντικειμενικών βιοδεικτών στη διατροφική επιδημιολογία, αλλά υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Ωστόσο, τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μετριοπάθειας. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να συνεχίσει να διερευνά τις δυνατότητες των βιοδεικτών στην αποκάλυψη των περίπλοκων δεσμών μεταξύ διατροφικών συνηθειών, τρόπου ζωής και αποτελεσμάτων υγείας».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο