Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα ανάκληση μελιού – Τι είναι η υδροξυμεθυλοφουρφουράλη που βρέθηκε σε περίσσεια ποσότητα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπείγουσα ανάκληση μελιού – Τι είναι η υδροξυμεθυλοφουρφουράλη που βρέθηκε σε περίσσεια ποσότητα
spot_img

Μέλι με ουσία που ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρώπη.

Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σλοβενίας ανακοίνωσε την ανάκληση συσκευασμένου σε γυάλινο βάζο μελιού Medex με ημερομηνία καλύτερα πριν από 11/2025 και παρτίδα  L: 15861. Πρόκειται για μείγμα από μέλι προέλευσης ΕΕ και εκτός ΕΕ.

- Advertisement -
Το μέλι που ανακλήθηκε στη Σλοβενία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδροξυμεθυλφουρφουράλη (HMF).

Στο μέλι «εντοπίστηκε υπέρβαση της τιμής της υδροξυμεθυλοφουρφουράλης» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκληση διευκρινίζοντας ότι η υδροξυμεθυλφουρφουράλη (HMF) είναι μια ουσία που εμφανίζεται φυσικά στο μέλι όταν αυτό υπερθερμαίνεται ή σε περίπτωση γήρανσης. Αυτή η παράμετρος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ποιότητας του τροφίμου, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Το HMF είναι μια οργανική ένωση που προέρχεται από την αφυδάτωση ορισμένων σακχάρων. Το HMF γενικά απουσιάζει στο φρέσκο ​​μέλι, αλλά σχηματίζεται κατά τη θέρμανση, την προετοιμασία και την αποθήκευση. Η παρουσία απλών σακχάρων (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολλών οξέων, καθώς και μετάλλων, στο μέλι μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή αυτής της ουσία. Το HMF χρησιμοποιείται ως δείκτης, για υπερβολική θερμική επεξεργασία σε πολλά προϊόντα διατροφής, όπως το μέλι, ο χυμός φρούτων, το γάλα UHT, οι μαρμελάδες, τα αλκοολούχα προϊόντα και τα μπισκότα.

Στο μέλι, το HMF είναι δείκτης ποιότητας. Το Παράρτημα II της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου ορίζει κριτήρια σύνθεσης για το μέλι, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε HMF (που καθορίζεται μετά την επεξεργασία και την ανάμειξη). Το HMF περιορίζεται σε 40 mg/kg γενικά (εκτός από το μέλι αρτοποιίας, το οποίο εξαιρείται) και 80 mg/kg σε μέλι που δηλώνεται ότι προέρχεται από τροπική περιοχή.

Το φρέσκο ​​μέλι περιέχει γενικά λιγότερο από 15 mg/kg HMF, αλλά χρησιμοποιούνται πάνω από 40 mg/kg για να διασφαλιστεί ότι το μέλι δεν έχει υποστεί υπερβολική θέρμανση κατά την επεξεργασία. Σύμφωνα με το BMC Chemistry, το HMF απορροφάται εύκολα από την τροφή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και, αφού μεταβολιστεί σε διαφορετικά παράγωγα, απεκκρίνεται μέσω των ούρων.

Στις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, το HMF έχει αναφερθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως κυτταροτοξικότητα προς τους βλεννογόνους, το δέρμα και την ανώτερη αναπνευστική οδό, μεταλλαξιογένεση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καρκινογένεση προς τους ανθρώπους και τα ζώα. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατες εκτεταμένες μελέτες, το HMF έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα ευρύ φάσμα και θετικών επιδράσεων, όπως αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-υποξικές, αντιδρεπανικές, αντι-υπερουριχαιμικές επιδράσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το μέλι που αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή/και σε φρέσκες συνθήκες έχει χαμηλές ή ελάχιστες συγκεντρώσεις HMF, ενώ το παλαιωμένο ή/και το μέλι που αποθηκεύεται σε συγκριτικά υψηλότερη ή μέτρια θερμοκρασία έχει υψηλές συγκεντρώσεις HMF. Εκτός από τις συνθήκες αποθήκευσης, η χρήση μεταλλικών δοχείων είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα HMF.

Για την αφαίρεση του ήδη σχηματισμένου HMF, μπορεί να αξιοποιηθεί μια τεχνολογία κενού μετά τη διαδικασία. Σε αυτή την τεχνολογία, ανάλογα με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των προς απομάκρυνση ενώσεων, η θερμοκρασία, η πίεση και ο χρόνος μπορούν να ρυθμιστούν. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας εξαρτάται από τη σύνθεση των τροφίμων, την περιεκτικότητα σε υγρασία και τη φύση της ένωσης που πρόκειται να αφαιρεθεί. Επειδή το μέλι είναι υγρό ή ημι-υγρό, η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά το HMF από το μέλι. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τελικό προϊόν χωρίς καμία τροποποίηση σε καμία από τις παραμέτρους της διαδικασίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο