Μέλι με ουσία που ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ευρώπη.
Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σλοβενίας ανακοίνωσε την ανάκληση συσκευασμένου σε γυάλινο βάζο μελιού Medex με ημερομηνία καλύτερα πριν από 11/2025 και παρτίδα L: 15861. Πρόκειται για μείγμα από μέλι προέλευσης ΕΕ και εκτός ΕΕ.

Στο μέλι «εντοπίστηκε υπέρβαση της τιμής της υδροξυμεθυλοφουρφουράλης» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκληση διευκρινίζοντας ότι η υδροξυμεθυλφουρφουράλη (HMF) είναι μια ουσία που εμφανίζεται φυσικά στο μέλι όταν αυτό υπερθερμαίνεται ή σε περίπτωση γήρανσης. Αυτή η παράμετρος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ποιότητας του τροφίμου, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κονσέρβες τόνου: Μαζική ανάκληση 13 διαφορετικών προϊόντων λόγω κινδύνου θανατηφόρας αλλαντίασης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
Το HMF είναι μια οργανική ένωση που προέρχεται από την αφυδάτωση ορισμένων σακχάρων. Το HMF γενικά απουσιάζει στο φρέσκο μέλι, αλλά σχηματίζεται κατά τη θέρμανση, την προετοιμασία και την αποθήκευση. Η παρουσία απλών σακχάρων (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολλών οξέων, καθώς και μετάλλων, στο μέλι μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή αυτής της ουσία. Το HMF χρησιμοποιείται ως δείκτης, για υπερβολική θερμική επεξεργασία σε πολλά προϊόντα διατροφής, όπως το μέλι, ο χυμός φρούτων, το γάλα UHT, οι μαρμελάδες, τα αλκοολούχα προϊόντα και τα μπισκότα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
Στο μέλι, το HMF είναι δείκτης ποιότητας. Το Παράρτημα II της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου ορίζει κριτήρια σύνθεσης για το μέλι, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε HMF (που καθορίζεται μετά την επεξεργασία και την ανάμειξη). Το HMF περιορίζεται σε 40 mg/kg γενικά (εκτός από το μέλι αρτοποιίας, το οποίο εξαιρείται) και 80 mg/kg σε μέλι που δηλώνεται ότι προέρχεται από τροπική περιοχή.
Το φρέσκο μέλι περιέχει γενικά λιγότερο από 15 mg/kg HMF, αλλά χρησιμοποιούνται πάνω από 40 mg/kg για να διασφαλιστεί ότι το μέλι δεν έχει υποστεί υπερβολική θέρμανση κατά την επεξεργασία. Σύμφωνα με το BMC Chemistry, το HMF απορροφάται εύκολα από την τροφή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και, αφού μεταβολιστεί σε διαφορετικά παράγωγα, απεκκρίνεται μέσω των ούρων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ε 407: Γιατί η καραγενάνη είναι το πιο στοχοποιημένο πρόσθετο αν και βρίσκεται ακόμη και στα πιο «φυσικά» προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει απόθεμα τροφίμων στα σούπερ μάρκετ μετά το Brexit
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μποϊκοτάζ εναντίον της Coca Cola γιατί στήριξε τον Τραμπ
Στις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, το HMF έχει αναφερθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως κυτταροτοξικότητα προς τους βλεννογόνους, το δέρμα και την ανώτερη αναπνευστική οδό, μεταλλαξιογένεση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καρκινογένεση προς τους ανθρώπους και τα ζώα. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατες εκτεταμένες μελέτες, το HMF έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα ευρύ φάσμα και θετικών επιδράσεων, όπως αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-υποξικές, αντιδρεπανικές, αντι-υπερουριχαιμικές επιδράσεις.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το μέλι που αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή/και σε φρέσκες συνθήκες έχει χαμηλές ή ελάχιστες συγκεντρώσεις HMF, ενώ το παλαιωμένο ή/και το μέλι που αποθηκεύεται σε συγκριτικά υψηλότερη ή μέτρια θερμοκρασία έχει υψηλές συγκεντρώσεις HMF. Εκτός από τις συνθήκες αποθήκευσης, η χρήση μεταλλικών δοχείων είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα HMF.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απόλυτο μυστικό για πετυχημένη μαρέγκα
Για την αφαίρεση του ήδη σχηματισμένου HMF, μπορεί να αξιοποιηθεί μια τεχνολογία κενού μετά τη διαδικασία. Σε αυτή την τεχνολογία, ανάλογα με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των προς απομάκρυνση ενώσεων, η θερμοκρασία, η πίεση και ο χρόνος μπορούν να ρυθμιστούν. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας εξαρτάται από τη σύνθεση των τροφίμων, την περιεκτικότητα σε υγρασία και τη φύση της ένωσης που πρόκειται να αφαιρεθεί. Επειδή το μέλι είναι υγρό ή ημι-υγρό, η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά το HMF από το μέλι. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τελικό προϊόν χωρίς καμία τροποποίηση σε καμία από τις παραμέτρους της διαδικασίας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.