Πως μία αστοχία στην συσκευασία της κονσέρβας, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάκληση ή ακόμα χειρότερα, σε θανατηφόρα αλλαντίαση.
Η Tri-Union Seafoods στις ΗΠΑ, πήρε την απόφαση να ανακαλέσει οικειοθελώς επιλεγμένες παρτίδες κονσερβοποιημένων προϊόντων τόνου που πωλήθηκαν με τα εμπορικά σήματα Genova®, Van Camp’s®, HEB και Trader Joe σε μεγάλα σουπερμάρκετ όπως Costco, Walmart και Kroger.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL: Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τη σοκολάτα Dubai
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι καραμπινιέροι κατέσχεσαν 1 τόνο τροφίμων από τέσσερα εστιατόρια – Λουκέτο από τις αρχές
Η οικειοθελής ανάκληση έγινε μετά την ενημέρωση από τον προμηθευτή συσκευασιών κονσέρβας ότι το καπάκι της κονσέρβας που «ανοίγει εύκολα» (easy open) και τραβιέται, παρουσίασε κατασκευαστικό ελάττωμα σε περιορισμένο αριθμό προϊόντων, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της στεγανοποίησης του προϊόντος (ιδίως με την πάροδο του χρόνου), προκαλώντας διαρροή ή, ακόμη χειρότερα, μόλυνση με clostridium botulinum, μια δυνητικά θανατηφόρα μορφή τροφικής δηλητηρίασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο πρωτοφανής λόγος της ανάκλησης 15 τόνων βουτύρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αντιμικροβιακά και απολυμαντικά καθαριστικά: Μήπως η χρήση τους στο σπίτι κάνει κακό αντί για καλό; Τι λένε οι ειδικοί
Οι καταναλωτές προειδοποιούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν ακόμη και αν δεν φαίνεται ή μυρίζει αλλοιωμένο. Όσοι το έχουν ήδη καταναλώσει και αισθάνονται αδιαθεσία θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια αναφέρει στην ανακοίνωση ανάκληση ο FDA. Ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες που να σχετίζονται με τα ανακληθέντα προϊόντα. Τα προϊόντα που ανακαλούνται περιλαμβάνουν συγκεκριμένους κωδικούς κουτιών και Best if Used By ημερομηνίες που υποδεικνύονται στο κάτω μέρος των κουτιών και κυμαίνονται από τον Δεκέμβριο του 2027 έως τον Νοέμβριο του 2028 και αριθμούς UPC που αναφέρονται παρακάτω.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 6 προϊόντα κρέατος από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο και ο τόνος αλιεύεται σε περισσότερες από 70 χώρες. Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κονσερβοποιημένου τόνου στον κόσμο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.
Η δηλητηρίαση από κονσέρβα τόνου είναι σπάνια καθώς τα εμπορικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα θερμαίνονται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσουν τα σπόρια που διαφορετικά μπορούν να αναπτυχθούν και να παράγουν την τοξίνη. Ωστόσο τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε ελαττωματικά κουτιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ραφές που διαρρέουν, μπορεί να μολυνθούν επειδή τα βακτήρια μπορούν να αναρροφηθούν στα δοχεία καθώς κρυώνει το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα συμβεί εάν καταψύξετε ξανά ένα αποψυγμένο προϊόν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και μυαλό δεν βάζουν… Λουκέτο σε άλλα 11 εστιατόρια – Απαράδεκτες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων
Τα συμπτώματα της αλλαντίασης περιλαμβάνουν διπλή ή θολή όραση, πεσμένα βλέφαρα, θολή ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Τελικά, η παράλυση μπορεί να κάνει ένα άτομο να σταματήσει να αναπνέει και να πεθάνει, εκτός εάν υποστηρίζεται από αναπνευστήρα. Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρα σε περίπου 8% των περιπτώσεων. Τα περισσότερα θύματα αναρρώνουν τελικά μετά από εβδομάδες έως μήνες φροντίδας. Η βοτουλινική τοξίνη είναι εξαιρετικά ισχυρή. Ακόμη και το άνοιγμα ενός μολυσμένου κουτιού μπορεί να εκθέσει τους καταναλωτές στην τοξίνη εάν εισπνευστεί, καταποθεί ή απορροφηθεί μέσω του ματιού ή του δέρματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε “λήγουν” τα μαξιλάρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;
Ακολουθεί μια λίστα με τις παρτίδες που επηρεάστηκαν:
Περιγραφή | UPC | Can Code | Καλύτερα εάν χρησιμοποιείται κατά ημερομηνία |
Γένοβα | |||
Στερεός λευκός τόνος Genova σε ελαιόλαδο 5,0 oz | 4800000215 | S94N 42K | 12/12/2027 |
S94N 43K | 12/12/2027 | ||
S94N 44K | 12/12/2027 | ||
S94N D1L | 24/1/2028 | ||
Κιτρινόπτερος τόνος Genova σε ελαιόλαδο 5,0 oz | 4800013265 | S84N D1N | 13/1/2028 |
S84N D2M | 17/1/2028 | ||
Genova Yellowfin Tuna σε ελαιόλαδο 5,0 oz 4 Συσκευασία | 4800073265 | S84N 41M | 13/12/2027 |
S84N 42M | 13/12/2027 | ||
S84N 42N | 13/12/2027 | ||
S84N 43N | 13/12/2027 | ||
S84N D1L | 21/1/2028 | ||
S84N D1L | 23/1/2028 | ||
S84N D3L | 24/1/2028 | ||
Κιτρινόπτερος τόνος Genova σε ελαιόλαδο 7,0 oz 6 Συσκευασία | 4800063267 | S84N D1D | 21/1/2028 |
S84N D1D | 23/1/2028 | ||
S84N D3D | 23/1/2028 | ||
S84N D1D | 27/1/2028 | ||
S84N D2D | 27/1/2028 | ||
Κιτρινόπτερος τόνος Genova σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με θαλασσινό αλάτι 5,0 oz | 4800013275 | S88N D1M | 17/1/2028 |
Van Camp’s Seafood | |||
Στερεός ελαφρύς τόνος σε λάδι Van Camp 5,0 oz | 4800025015 | S83N 45K | 2/12/2027 |
Στερεός ελαφρύς τόνος σε λάδι Van Camp’s 5 oz 4 Συσκευασία | 4800075015 | S83N 45K | 2/12/2027 |
Trader Joe’s | |||
Trader Joe’s Solid Light κιτρινόπτερος τόνος σε ελαιόλαδο | 51403 | S74N D2M | 1/10/2028 |
Trader Joe’s Solid White Tuna σε ελαιόλαδο | 99287 | S94N D3N | 13/1/2028 |
S94N D4N | 13/1/2028 | ||
Trader Joe’s Solid White Tuna in Water | 99285 | S92N D1L | 1/9/2028 |
S92N D2L | 1/9/2028 | ||
Trader Joe’s Solid White Water Χαμηλό νάτριο | 95836 | S91N 41K | 12/12/2027 |
S91N 43M | 13/12/2027 | ||
S91N 44M | 13/12/2027 | ||
99284 | S90N D2N | 1/8/2028 | |
Trader Joe’s Solid White Water Χωρίς Προσθήκη Αλατιού | S90N D1M | 1/9/2028 | |
S90N D2N | 1/9/2028 | ||
ΕΒΡ | |||
HEB στερεός λευκός τόνος σε νερό 5,0 oz 4 Συσκευασία | 4122043345 | S9FA 45Κ | 12/12/2027 |
S9FA 46K | 12/12/2027 |
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.