Είναι μολυσμένο με σαλμονέλα
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την επείγουσα ανάκληση συσκευασμένου μανιρεσμένου φιλέτο κοτόπουλο της εταιρείας Asda με την επωνυμία «McGees Peppered Chicken Philet Grill Steaks» λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά – Τυριά: Πόση ώρα μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου; Νέα επιστημονική γνωμοδότηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
Το προϊόν που πωλείται σε σούπερ μάρκετ έχει ημερομηνία λέξεως την 7η Φεβρουαρίου 2025, αριθμό παρτίδας 300125 και Barcode: 5060234451714
Η ανάκληση έρχεται ως μέτρο ασφάλειας τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών από πιθανή έκθεση σε σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μποϊκοτάζ εναντίον της Coca Cola γιατί στήριξε τον Τραμπ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα: Η χειρότερη θέση συντήρησης στο ψυγείο
Τα συμπτώματα διάρροιας, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, έμετος και πυρετός που προκαλεί η σαλμονέλωσης εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 12 και 72 ωρών μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια διαρκεί συνήθως από τέσσερις έως επτά ημέρες. Άτομα με σοβαρά ή παρατεταμένα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό.
Οι πελάτες που έχουν αγοράσει τις επηρεαζόμενες μπριζόλες κοτόπουλου μπορούν να τις επιστρέψουν στο πλησιέστερο κατάστημά τους για πλήρη επιστροφή χρημάτων ακόμη και χωρίς απόδειξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα δόντια πρέπει να έχει ένα πιρούνι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφολόγος: «Το ότι ένα τρόφιμο είναι “χωρίς γλουτένη” δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό…»
Κοτόπουλο και σαλμονέλα
Το ωμό κοτόπουλο είναι καλός «φίλος» του Campylobacter και της Salmonella, δύο ειδών βακτηρίων που είναι από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Τα κοτόπουλα, μεταξύ πολλών άλλων ζώων, μπορεί να μην παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας και ωστόσο να φέρουν Campylobacter. Τα βακτήρια, μαζί με τη σαλμονέλα, βρίσκονται μέσα στο κοτόπουλο σε μέρη όπως το έντερο, αλλά όταν σφάζονται αυτά τα ζώα, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το κρέας.
Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τον σκότωσαν στο ξύλο και τον πέταξαν από γέφυρα επειδή χύθηκε το φαγητό του στο κάθισμα του λεωφορείου!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα αμυγδάλου: Πώς θα καταλάβετε ότι ΣΙΓΟΥΡΑ έχει χαλάσει
Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι υψηλότερος όταν ταξιδεύετε σε χώρες χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και σωστή διαχείριση λυμάτων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.