Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες έφτιαξαν τη γονιδιακά επεξεργασμένη μπανάνα που δεν μαυρίζει

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμονες έφτιαξαν τη γονιδιακά επεξεργασμένη μπανάνα που δεν μαυρίζει
spot_img

Οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία αναδύεται ως ένα ισχυρό νέο όπλο ενάντια στη σπατάλη τροφίμων

Πόσες φορές έχουμε πετάξει τις μπανάνες μας γιατί ωρίμασαν υπερβολικά πριν προλάβουμε να τις φάμε; Οι επιστήμονες φαίνεται ότι έδωσαν λύση και ασε αυτό με τη δημιουργία της γενετικά τροποποιημένης μπανάνας που δεν μαυρίζει!

- Advertisement -

Το προϊόν είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά από γονιδιακά επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά σχεδιασμένα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία αναδύεται ως ένα ισχυρό νέο όπλο ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, η οποία εμφανίζεται παγκοσμίως σε επική κλίμακα.

Η μπανάνα, που αναπτύχθηκε από την Tropic, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Νόριτς, λέγεται ότι παραμένει φρέσκια και κίτρινη για 12 ώρες μετά την αποφλοίωση και είναι λιγότερο ευαίσθητη όταν χτυπηθεί κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά.

«Η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι πολύ κακό, σαφώς», δήλωσε ο Gilad Gershon, διευθύνων σύμβουλος της Tropic. «Οι μπανάνες είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια παγκοσμίως, αλλά και εκεί όπου η αλλοιωσιμότητα είναι πολύ υψηλή. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι το 50% των μπανανών που καλλιεργούνται δεν τρώγονται ποτέ».

Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει μια μπανάνα βραδείας ωρίμανσης που έχει εγκριθεί σε πολλές χώρες, την οποία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος. Άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε μαρούλια που μαραίνονται πιο αργά, ανθεκτικά στους μώλωπες μήλα και πατάτες και εντοπίζουν τα γονίδια που καθορίζουν πόσο γρήγορα συρρικνώνονται τα σταφύλια και τα βατόμουρα.

Υπολογίζεται ότι το 33% των προϊόντων που συλλέγονται παγκοσμίως δεν καταναλώνονται ποτέ λόγω της μικρής διάρκειας ζωής πολλών προϊόντων φρούτων και λαχανικών. Οι μπανάνες είναι από τα πιο πεταμένα φαγητά και μια κυβερνητική έρευνα δείχνει ότι οι Βρετανοί πετούν καθημερινά 1,4 εκατομμύρια βρώσιμες μπανάνες. Δεδομένου ότι οι μπανάνες που καλλιεργούνται στο εμπόριο δεν έχουν σπόρους, δεν μπορούν να υβριδοποιηθούν με τον τρόπο που μπορούν τα περισσότερα φρούτα.

«Οι μπανάνες είναι ασεξουαλικές», είπε ο Γκέρσον. «Δεν υπάρχει πραγματική αναπαραγωγή στις μπανάνες. Τρώμε σήμερα τις ίδιες μπανάνες που έτρωγαν οι παππούδες μας τη δεκαετία του 1950. Η μόνη πραγματική ευκαιρία που έχουμε να προσαρμόσουμε την μπανάνα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι μέσω της γονιδιακής επεξεργασίας».

Η εταιρεία επεξεργάστηκε πώς να απενεργοποιήσει ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται οξειδάση πολυφαινόλης, το οποίο προκαλεί καφέ χρώμα. Το ίδιο γονίδιο αποσιωπάται στα μήλα της Αρκτικής, μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, η οποία πωλείται στις ΗΠΑ από το 2017 και η παρεμπόδιση της παραγωγής οξειδάσης πολυφαινόλης έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε ντομάτες, πεπόνι, ακτινίδια και μανιτάρια . Στις μπανάνες, ο Tropic έκανε ακριβείς αλλαγές στα υπάρχοντα γονίδια χωρίς να εισάγει ξένο γενετικό υλικό.

Η εταιρεία έχει ήδη το πράσινο φως να πουλήσει τις μπανάνες που δεν μαυρίζουν, στις οποίες δεν έχει δοθεί ακόμη όνομα, στις Φιλιππίνες, την Κολομβία, την Ονδούρα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο Gershon λέει ότι το προϊόν αναμένεται να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νόμου για τη γενετική τεχνολογία (Precision Breeding) του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις εγκριθεί δευτερογενής νομοθεσία αργότερα αυτό το έτος , που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πώληση των φρούτων στην Αγγλία.

Ο Δρ Martin Kottackal, του Κέντρου Khalifa για Γενετική Μηχανική και Βιοτεχνολογία στο Άμπου Ντάμπι, λέει ότι η επεξεργασία γονιδίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει πολλές πτυχές της διαδικασίας ωρίμανσης. Η ομάδα του ερευνά γονίδια που δεν μαυρίζουν και «παραμένουν πράσινα» και ένα άλλο μονοπάτι που εμπλέκεται στην παραγωγή αιθυλενίου, ενός αερίου που απελευθερώνεται από τα φρούτα που ενεργοποιεί τη διαδικασία ωρίμανσης. «Δουλεύουμε με ντομάτα, μαρούλι, μελιτζάνα », είπε. «Είναι όλα στα σκαριά».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα