Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιδιοκτήτης καφετέριας αποκαλύπτει γιατί ο καφές κοστίζει ακριβά ενώ η παρασκευή του κοστίζει πολύ λιγότερο

ΑρχικήΝέαΙδιοκτήτης καφετέριας αποκαλύπτει γιατί ο καφές κοστίζει ακριβά ενώ η παρασκευή του κοστίζει πολύ λιγότερο
spot_img

Η κρίση κόστους στον καφέ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς παγκοσμίως.

   Με τις τιμές του καφέ ολοένα να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιοκτήτες καφέ παλεύουν να ανταπεξέλθουν, μετακυλίοντας το υψηλό κόστος στους καταναλωτές. Μάλιστα ένας ιδιοκτήτης καφέ στη Βρετανία αποκαλύπτει το λόγο που οι τιμές συχνά ξεπερνούν τις 3,50 λίρες (4 ευρώ) αυτές τις μέρες, όταν ρωτήθηκε από έναν 25χρονο δημιουργό περιεχομένου με το όνομα @jazlifts_ στο TikTok.

   Μιλώντας με τον Rob από ένα καφέ που ονομάζεται Monies στο East Putney, ο Jaz έμαθε ότι το μέσο κόστος παρασκευής ενός καφέ μπορεί να είναι μόλις 70 p (0,83 λεπτά). Ωστόσο, ο Monies χρεώνει 3,50 £ για έναν κανονικό καφέ, που σημαίνει απόκλιση 2,80 £. Ωστόσο, ο Rob εξήγησε ότι υπάρχει καλός λόγος για την υψηλότερη τιμή και πως ενώ φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες κερδίζουν πολλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

     Μιλώντας στο TikTok, ο Jaz είπε: “Έχετε πάρει ποτέ τον πρωινό σας καφέ και αναρωτηθήκατε: “Γιατί στο μου κοστίζει 4 £;” «Λοιπόν, σήμερα μιλάω με τον Rob for Monies στο Putney για να μάθω πόσους καφέδες χρειάζεται να πουλήσει ένα μαγαζί σαν το δικό του για να παραμείνει ανοιχτό». Ο Rob είπε: «Δεν κοστίζει τόσο πολύ η παρασκευή ενός καφέ, πιθανώς περίπου 70p-80p από τη στιγμή που θα έχετε πληρώσει για τους κόκκους, το γάλα και τα φλιτζάνια. Αλλά μετά, έχετε τα έξοδα προσωπικού [και] το ενοίκιο. ‘Οπότε, όταν ξεκινάς, δεν πουλάς αρκετούς καφέδες, ίσως να μην βγάζεις χρήματα για λίγο μέχρι να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο’. Όταν ο Jaz ρώτησε πόσους καφέδες θα έπρεπε να πουλήσει το καφέ για να ξεφύγει, ο Rob είπε: Αν φτιάχνουμε απλώς καφέ, ένα μικρό μαγαζί σαν αυτό, θα πρέπει να φτιάξει και να πυλήσει τουλάχιστον 200-250’.

   Στο μεταξύ έχει προηγηθεί η είδηση πως το κόστος των ζεστών ροφημάτων πρόκειται να εκτιναχθεί, με τις τιμές του καφέ και του τσαγιού να αυξάνονται ραγδαία στις παγκόσμιες αγορές. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, οι τιμές έφτασαν τα 3.356 λίρες ανά τόνο. Η τιμή του καφέ θα παραμείνει “πολύ υψηλή” και είναι απίθανο να μειωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εν μέσω έντονης πίεσης στις αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε και η ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza. Οι τιμές χονδρικής του καφέ αυξάνονται περισσότερο από 20% από τον Ιανουάριο, αφού οι καλλιέργειες επλήγησαν λόγω του φαινομένου El Nino σε βασικές χώρες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ και της Βραζιλίας. Ένας παρατεταμένος καύσωνας στο Βιετνάμ, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κόκκων robusta στον κόσμο, προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες, με τις διεθνείς τιμές της ποικιλίας να έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

   Το κόστος του τσαγιού αυξήθηκε κατά 34% μόνο τον περασμένο μήνα λόγω της αύξησης του κόστους της βιομηχανίας και της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα που επηρεάζει τις κινήσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

   Έρευνα του περιοδικού The Grocer διαπίστωσε ότι οι τιμές του στιγμιαίου καφέ Nescafé Gold Blend είναι αυξημένες κατά μέσο όρο 5,5% από την περασμένη εβδομάδα. Ένας εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας της μάρκας Nestlé είπε ότι η εταιρεία έχει δει «σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του καφέ, καθιστώντας τον πολύ πιο ακριβό στην παρασκευή του κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας».   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο