Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο πόλεμος φέρνει αλλαγή συστατικών και γεύσης, στα τρόφιμα – Φουντώνουν οι φωνές για ευελιξία στην επισήμανση

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΟ πόλεμος φέρνει αλλαγή συστατικών και γεύσης, στα τρόφιμα - Φουντώνουν οι φωνές για ευελιξία στην επισήμανση
spot_img

Οι παραγωγοί του Βελγίου κρούουν τον κώδωνα κινδύνου λόγω της έλλειψης σιτηρών καθώς ο πόλεμος μπορεί να εμποδίσει τους Ουκρανούς αγρότες να συγκομίσουν τις καλλιέργειές τους στο εγγύς μέλλον και η Ρωσία έχει μπλοκάρει τα πλοία που εξάγουν σιτηρά ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Fevia , την Ομοσπονδία της Βελγικής Βιομηχανίας Τροφίμων, έως και το 40% των παραγωγών τροφίμων στο Βέλγιο σχεδιάζουν να σταματήσουν ή να μειώσουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους.

- Advertisement -

Η εμπορική ομοσπονδία μίλησε με 700 εταιρικά μέλη της για να καταγράψει τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι απαντήσεις είναι ανησυχητικές.

Περίπου το 50% των Βέλγων παραγωγών τροφίμων αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε συστατικά όπως λάδι και αλεύρι που χρειάζονται για την παρασκευή των τροφίμων τους. Πέρυσι, το κραμβέλαιο ήταν διαθέσιμο για 750 € ανά τόνο. Τώρα η ίδια ποσότητα έχει τριπλάσια τιμή, φτάνοντας τα 2.200€ – σχεδόν τριπλάσιο.

Περίπου το 70% των εταιρειών χρειάστηκε να κάνουν αλλαγές στα προϊόντα τους ή θα πρέπει να το κάνουν στο εγγύς μέλλον. Τα προϊόντα μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να έχουν ελαφρώς διαφορετική γεύση. Η βελγική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν υποκατάστατα συστατικών που έχουν έλλειψη.

Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές κατεψυγμένων τσιπς ή μαγιονέζας μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τύπους λαδιών, όπως φιστίκια ή σόγια, ακόμα κι αν δεν ταιριάζει με αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα.

Ο τομέας παραγωγής τροφίμων ζητά τώρα μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης ακόμη μεγαλύτερης ευελιξίας στη νομοθεσία για την επισήμανση, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες να εξοικονομήσουν πρώτες ύλες και να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις. Αλλά αυτό όπως διαβεβαιώνει ηΗ Fevia δεν θα γίνει σε βάρος της ασφάλειας των τροφίμων.

Μειωμένες οι ποσότητες στις συσκευασίες

Οι καταναλωτές μπορεί επίσης να έχουν παρατηρήσει ότι παίρνουν λιγότερη ποσότητα για τα χρήματα που δίνουν. Οι παραγωγοί δυσκολεύονται να μετακυλίσουν το κόστος τους και ως εκ τούτου μειώνουν τη συνολική ποσότητα των τροφίμων που παράγουν.

Αυτό είναι γνωστό ως «συρρίκνωση πληθωρισμού». Ανοίξτε ένα πακέτο πατατάκια, για παράδειγμα, και ίσως καταλάβετε ότι υπάρχουν μερικά λιγότερα στο πακέτο από το συνηθισμένο, αλλά στην ίδια τιμή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα πατατάκια Doritos τα οποία είναι πλεόν πολύ πιο ελαφριά. Σε όλες τις μάρκες Lays τα σακουλάκια έχουν πέντε λιγότερα πατατάκια.

Ο Anthony Botelberge, Πρόεδρος της Fevia δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες τροφίμων βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση λόγω των ελλείψεων πρώτων υλών και της απότομης αύξησης του κόστους των υλικών, της ενέργειας, της συσκευασίας και της μεταφοράς και τώρα με τον πόλεμο Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί πάνω από 50% από τον Φεβρουάριο. Η ΕΕ αποκτά έως και το 45% του συνόλου των φυτικών ελαίων της από την Ουκρανία, τα οποία είναι πλέον σε έλλειψη.

Ταυτόχρονα περίπου το 50% των Βέλγων παραγωγών τροφίμων έχουν δει τους λογαριασμούς τους να διπλασιάζονται, ενώ πάνω από το ένα τρίτο τους τριπλασιάζει.

Η Fevia δηλώνει ότι τα σούπερ μάρκετ «δεν είναι πολύ ανοιχτά στη συζήτηση για αυξήσεις τιμών», γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους κατασκευαστές να μετακυλίσουν το κόστος. 

Πηγή: brusselstimes.com

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα