ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠρόστιμο σε LIDL στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για παραπλάνηση στην τιμή

Πρόστιμο σε LIDL στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης για παραπλάνηση στην τιμή

3 λεπτά ανάγνωσης

Για άλλη μία φορά μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ, εντοπίζεται να απαιτεί υψηλότερη τιμή από αυτήν για την οποία πληροφορείται ο καταναλωτής

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ LIDL στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, για απαίτηση υψηλότερης τιμής από την αναγραφόμενη στο ράφι, και μάλιστα κατά +13,4%.

- Advertisement -

Η απαίτηση υψηλότερης τιμής εκτός του ότι είναι παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή, συνιστά παραπλάνηση και εξαπάτηση αφού επηρεάζει την απόφαση αγοράς. Εάν μάλιστα η απόκλιση αυτή γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή, χάνει την εμπιστοσύνη του στην επιχείρηση, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οφείλεται σε κακή λειτουργία ή σε σκοπιμότητα που, δείχνουν έλλειψη επαγγελματισμού και νομιμότητας αντίστοιχα.

Στον έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές της ΠΕ Θεσσαλονίκης στις 29 Μαΐου, και αφού “αγόρασαν” 20 προϊόντα διαπίστωσαν ότι για το προϊόν «Σαμπουάν “PANTENE”, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ 1250ml (2 x 625ml)» η τιμή που ανέγραφε η πινακίδα πώλησής του ήταν 7,89 ευρώ ενώ σύμφωνα με την απόδειξη λιανικής που εκδόθηκε από την ταμειακή μηχανή του καταστήματος ήταν 8,95 ευρώ δηλαδή απαίτηση ή είσπραξη υψηλότερης τιμής κατά 1,06 ευρώ (ποσοστιαία αύξηση 13,4%) ανά τεμάχιο από εκείνη που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή κατά παράβαση της παραγράφου του άρθρου  της ΥΑ 91354/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στο σουπερμάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ.

- Advertisement -

Πάντως όλο και πιο συχνά οι δημόσιοι ελεγκτές διαπιστώνουν σε μεγάλα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, απαίτηση υψηλότερης τιμής από την αναγραφόμενη στο ράφι. Τα πιο πρόσφατα περιλαμβάνουν το πρόστιμο σε σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στη Βάρη (ΒΑΡΗ) και σε σουπερμάρκετ Μασούτης στην Κέρκυρα για απαίτηση υψηλότερης τιμής, και τον Φεβρουάριο σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο Μαρούσι, όπως και σε ΚΡΗΤΙΚΟΣ και σε ΑΒ Βασιλόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Επειδή η τιμή στο ράφι πρέπει να τηρείται αν ο καταναλωτής διαπιστώσει διαφορά, έχει δικαίωμα να ζητήσει να πληρώσει τη χαμηλότερη τιμή.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική