Σουπερμάρκετ Μασούτης πουλούσε προϊόν, για το οποίο έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Οι Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή προστίμου €2.000, σε σουπερμάρκετ Διαμαντής Μασούτης στην Έδεσσα. Μετά από έλεγχο στο κατάστημα στο υποκατάστημα της ανωτέρω επιχείρησης που βρίσκεται Κωνσταντινουπόλεως 6, διαπιστώθηκε η διάθεση προϊόντος, για το οποίο έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, κατά παράβαση του οριζόμενου χρονικού διαστήματος στην παρ. 2 του άρθρου 13 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (Υ.Α. 91354/2017, ΦΕΚ 2983/Β΄/2017).
- Δείτε επίσης: Προσοχή – ΕΦΕΤ: Κίνδυνος από ζάχαρη που πωλείται σε μεγάλα σουπερμάρκετ (φωτο)
- Δείτε επίσης: Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών
Πρόστιμο σε κατάστημα της αλυσίδας Μασούτης στον Πλαταμώνα επιβλήθηκε και τον Οκτώβριο για παραπλάνηση καταναλωτών. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η πληροφορία που παρέχονταν στον καταναλωτή για το συσκευασμένο προϊόν «Κοτόπουλο Σούβλας με μίγμα πιλαφιού και φρέσκα λαχανικά» που ήταν προς πώληση στο ράφι του καταστήματος δεν ήταν σαφής, ακριβής και ήταν παραπλανητική ως προς την ποσότητα του προϊόντος μίγμα πιλαφιού και φρέσκα λαχανικά, με κοτόπουλο. Τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκε €10.000 πρόστιμο σε Μασούτη στη Χαλκιδική για τρεις παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.
- Δείτε ακόμη: Lidl Nl: “Μην το καταναλώσετε” – Ανακαλείται δημοφιλές τρόφιμο λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού
Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ». Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 επιβάλει ότι ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
Α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
Β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
Γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Η ανακοίνωση επιβολής προστίμου όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.
Δείτε επίσης: Περιέκτες τροφίμων μολυσμένοι με χάλκινα καλώδια – Δεύτερη ανάκληση τροφίμου
Δείτε ακόμη: Τι είναι οι πλαστικοποιητές και πώς επηρεάζουν την υγεία;