Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Πιο βρόμικα τα καλάθια των σουπερμάρκετ από τις δημόσιες τουαλέτες!

ΑρχικήΝέαΈρευνα: Πιο βρόμικα τα καλάθια των σουπερμάρκετ από τις δημόσιες τουαλέτες!
spot_img

Το καλάθι αγορών του σουπερμάρκετ έχει 270 φορές περισσότερα βακτήρια από το χερούλι της τουαλέτας.

Στην μετά- covid εποχή, μια από τις συνήθειες που μας έχει μείνει, εκτός από το να φοράμε μάσκα οπουδήποτε βρεθούμε που φαίνεται λίγο τρομακτικό, είναι το να απολυμαίνουμε συχνά τα χέρια μας καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τουλάχιστον πιο συχνά από ότι συνηθίζαμε να το κάνουμε.

   Αν και είμαστε πλέον πιο υποψιασμένοι και πλένουμε τα χέρια μας συχνότερα από ότι στο παρελθόν, ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να γίνεται με το σωστό τρόπο. Αυτό το αποδεικνύει το γεγονός πως μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο σπίτι, υπεράνω πάσης υποψίας, είναι η πετσέτα χεριών, σύμφωνα με τον Charles Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Αυτό προκύπτει γιατί συνήθως δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα μικρόβια μεταδίδονται στην πετσέτα σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα αυτά ευδοκιμούν και αναπαράγονται κυρίως μέσω της υγρασίας.

   Το παράδοξο με την έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής Gerba, είναι πως ενώ περιμένουμε μέσα στις πιο μολυσμένες επιφάνειες να συμπεριλαμβάνεται και η λεκάνη της τουαλέτας, αυτό δεν συμβαίνει διότι την καθαρίζουμε τακτικά. Εκεί εμπίπτει και το όλο ζήτημα, πως δηλαδή αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αμελούμε να καθαρίζουμε, συχνά είναι πιο βρώμικα και από την ίδια την τουαλέτα.

   Ανάμεσα στα πέντε πιο βρώμικα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σύμφωνα με το Time, μαζί με την πετσέτα των χεριών είναι και η θήκη της οδοντόβουρτσας. Σε μια έκθεση που εξέδωσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το 2011, αναφέρεται πως 3 στις 10 θήκες οδοντόβουρτσας φιλοξενούν κολοβακτηρίδια, βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση από σαλμονέλα ή Ε. coli.

   Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα, μια ακόμη πιο μολυσμένη επιφάνεια, είναι αυτή των καλαθιών των σούπερ μάρκετ. “Σχεδόν το 100% από αυτά φιλοξενούν e-coli επειδή οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς τις λαβές αφού κρατούν ωμά προϊόντα διατροφής”, εξηγεί ο Dr. Charles Gerba. Έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε ότι το Ε. coli ήταν παρόν σε μεγαλύτερους αριθμούς στις λαβές των καροτσιών/καλαθιών αγορών από ό,τι σε άλλες κοινές επιφάνειες όπως πλήκτρα ATM, κυλιόμενες σκάλες κ.α.

Ο περισσότερος κόσμος όταν και εφόσον σκεφτεί την απολύμανση, εστιάζει πιο πολύ στις λαβές, ωστόσο τα πλαϊνά και ο πάτος των καλαθιών περιέχουν ακόμη περισσότερα μικρόβια τόσο από την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και από υγρά τροφίμων όπως υπολείμματα από νωπό κρέας ή κοτόπουλο που μπορεί να στάξουν στο καλάθι, και έπειτα να μολύνουν οτιδήποτε έρθει σε επαφή με αυτό.

“Σύμφωνα με τον Dr. Charles Gerba του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, οι ποσότητες βακτηρίων που βρέθηκαν σε αυτές τις επιφάνειες ήταν υψηλότερες από αυτές που βρέθηκαν στις δημόσιες τουαλέτες, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό”, είπε Michael Johnson, διευθυντής του Utah State University Extension Grand County. “Ωστόσο, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι οι τουαλέτες καθαρίζονται τακτικά, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με τα καροτσάκια και τα καλάθια αγορών”. Από τις επιφάνειες αυτές είναι πιθανή και η μετάδοση μικροβίων που προκαλούν τη γρίπη, καθώς το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων σημειώνει ότι οι ιοί αυτοί μπορούν γενικά να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες από δύο έως οκτώ ώρες.

   Σύμφωνα με πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησε το διαδικτυακό κατάστημα με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, reusethisbag.com, σε συνδυασμό με το EMlab P&K στο Οχάιο, το καλάθι αγορών του σουπερμάρκετ έχει 270 φορές περισσότερα βακτήρια από το χερούλι της τουαλέτας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 100 διαφορετικά παντοπωλεία σε 10 πολιτείες της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και το Τέξας.  Πιο αναλυτικά, ένα καλάθι παντοπωλείου έχει 8.112 διαφορετικά βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, ενώ ένα χερούλι τουαλέτας έχει μόλις 30. To σοκαριστικό όμως εύρημα είναι πως το 75% των μικροβίων που βρέθηκαν στα καλάθια, ήταν επιβλαβή για την υγεία.

   Το σίγουρο είναι πως αυτές οι επιφάνειες θα πρέπει να απολυμαίνονται σχολαστικά πριν έρθουν σε επαφή με τρόφιμα αλλά και με τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα υπάρχουν συστήματα και μηχανήματα απολύμανσης καροτσιών τα οποία έχουν πολλά σουπερμάρκετ. Αξίζει να θυμίσουμε όμως πως το 2020 στην Αττική, κλιμάκιο της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ. επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και δεκαπέντε ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υπεραγοράς (super market), λόγω μη επίδειξης προγράμματος ειδικής απολύμανσης σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Απολύμανση καροτσιών σούπερ μάρκετ

VOYATZOGLOU

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο