Η Uber Eats σχεδιάζει να αφαιρέσει από την εφαρμογή χιλιάδες εικονικά εστιατόρια, που προσφέρουν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές επωνυμίες.
Το 2015, δημοσιογράφοι του NBC New York χρησιμοποιούν σε άρθρο τους για πρώτη φορά τον όρο “κουζίνα φάντασμα”, για να περιγράψουν “εστιατόρια” που χρησιμοποιούν μη καταχωρημένα ονόματα και ψευδείς διευθύνσεις. Ουσιαστικά δεν είναι πραγματικά εστιατόρια αφού δεν διαθέτουν τραπέζια ή σερβιτόρους, επομένως είναι πιο πολύ, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις προετοιμασίας φαγητού.
Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις εκτός από το γεγονός πως μπορούν να εξαλείψουν κάθε ποικιλομορφία μεταξύ των κουζινών που στεγάζουν, μπορούν παράλληλα να αποτελούν μέτωπα για ανεξέλεγκτες υγειονομικές παραβάσεις. Οχτώ χρόνια μετά, και αφού η πανδημία διόγκωσε την ανάγκη για εστιατόρια με παράδοση κατ’ οίκον, το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις.
Τα δεδομένα αυτά ώθησαν την Uber Eats να αφαιρέσει χιλιάδες εικονικά εστιατόρια από την εφαρμογή της που προσφέρουν τα ίδια προϊόντα με διαφορετικές επωνυμίες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η εφαρμογή σκοπεύει να αφαιρέσει το 13% της επιχείρησης στη βόρεια Αμερική που απαντάται σε 5.000 κουζίνες-φαντάσματα.
Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή διαθέτει 40.000 τέτοιες κουζίνες, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 25% μόνο το 2021. Ο επικεφαλής των σκοτεινών κουζινών στο Uber Eats, John Mullenholz, είπε στο WSJ ότι η αγορά των εφαρμογών παράδοσης κουζινών φάντασμα έχει γίνει σαν την «Άγρια Δύση», με τη ρύθμιση αυτών των χειριστών να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η Uber Eats αποφάσισε να λάβει ενεργό δράση, με την εισαγωγή προϋποθέσεων για τη χρήση της.
- Κάθε επωνυμία που στεγάζεται από κοινόχρηστη κουζίνα θα πρέπει να διαθέτει μοναδικά, πάνω από τα μισά προϊόντα του καταλόγου της.
- Οι εικονικές επωνυμίες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή θα πρέπει να προβάλουν 5 φωτογραφίες από πιάτα που διαθέτουν αποκλειστικά.
- Επιχείρηση κουζίνας- φάντασμα που η βαθμολογία της θα πέφτει κάτω από 4,3 στα 5 αστέρια, θα διαγράφονται από την πλατφόρμα.