Ό,τι δεν έκαναν οι αρχές το έκανε η Ένωση Καταναλωτών
Η Περιφερειακή Υπηρεσία για την Υγεία και την κατανάλωση της Ανδαλουσίας διερευνά μια επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 60χρονης γυναίκας και 44 ασθένειες.
Όλοι είχαν καταναλώσει σάντουιτς πρίγγα (μείγμα από κοτόπουλο, χοιρινό και λουκάνικα που μαγειρεύονται μαζί μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τηγανίζονται και σερβίρονται σε ψωμί μετά από ξενύχτι και ποτό) σε εστιατόριο της Κόρδοβα που εκτιμάται ότι ήταν μολυσμένο με E. coli ή Clostridium perfringens.
Η Υπηρεσία δεν δημοσιοποίησε το όνομα του χώρου εστίασης όπου ξεκίνησε η δηλητηρίαση, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι έχει πραγματοποιήσει επιθεώρηση στους χώρους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καμπάνα 25 εκατ. σε πλατφόρμα παραγγελιών Παραπλανούσε πελάτες και οδηγούς και πρόσθετε εστιατόρια χωρίς συγκατάθεση
Ό,τι δεν έκαναν οι αρχές το έκανε η Ένωση Καταναλωτών
Η Ένωση Καταναλωτών Facua, ζήτησε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Ο Rubén Sánchez, γενικός γραμματέας της Facua, είπε ότι οι ανδαλουσιανοί αξιωματούχοι έθεσαν ύποπτο ολόκληρο τον τομέα της φιλοξενίας στην Κόρδοβα, μη κατονομάζοντας το συγκεκριμένο εστιατόριο που ερευνάται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φίδια σε ελαιόδεντρα σε γλάστρες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιτρέπεται να καταψύξουμε τα αυγά;
«Με αυτήν την έλλειψη διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και Καταναλωτών δυσκολεύει άλλους καταναλωτές που επισκέφτηκαν την εγκατάσταση και είχαν συμπτώματα συμβατά με τροφική δηλητηρίαση να γνωρίζουν την έρευνα και να γνωστοποιούν τα γεγονότα στις υγειονομικές αρχές», είπε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση παρασκευάσματος ψαριού – Για ποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο
«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν επιβεβαιώνεται ότι τα τρόφιμα που παρέχονται στην επιχείρηση είναι η πηγή της δηλητηρίασης ή του θανάτου του πελάτη. Θεωρούμε ότι το ίδρυμα θα πρέπει να παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από την υγειονομική διοίκηση και να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η σύνδεσή του με το ξέσπασμα».
Η Facua είπε ότι ένιωθε «υποχρεωμένη να αναλάβει την ευθύνη» της αποκάλυψης του εστιατορίου κι έτσι δημοσιοποίησε το όνομά της: Taberna La Sacristía.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμή πατάτα στους μαύρους κύκλους και ωμή μπριζόλα σε μαυρισμένο μάτι – Όντως λειτουργούν;
Η ομάδα είπε ότι ήταν απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ελέγξουν αν είχαν δειπνήσει στο εστιατόριο όπου ξεκίνησε η μόλυνση. «Αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να δημοσιοποιούνται για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας και μέριμνας για τη δημόσια υγεία», εξήγησε.
«Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχουν καταναλωτές που έχουν αρρωστήσει και δεν γνωρίζουν την προέλευση ή να μην αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που οφείλονται σε μόλυνση από τα βακτήρια».