Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή εκστρατεία HealthyLifestyle4All: Βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των Ευρωπαίων

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή εκστρατεία HealthyLifestyle4All: Βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των Ευρωπαίων
spot_img

cibum team

 
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την εκστρατεία HealthyLifestyle4All για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κοινωνική ομάδα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των Ευρωπαίων. Αυτή η διετής εκστρατεία, η οποία συνδέει τον αθλητισμό και τον ενεργό τρόπο ζωής με τις πολιτικές για την υγεία, τα τρόφιμα και άλλες πολιτικές, προβλέπει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθνικών, τοπικών και περιφερειακών αρχών και διεθνών φορέων. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς θα υλοποιήσουν διάφορες δράσεις με στόχο να γίνουν οι Ευρωπαίοι πιο δραστήριοι και να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους.
Οι δράσεις θα υποστηρίξουν τους τρεις στόχους της εκστρατείας HealthyLifestyle4All:
  • Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ατόμων κάθε ηλικίας για υγιεινούς τρόπους ζωής·
  • Υποστήριξη της ευκολότερης πρόσβασης στον αθλητισμό, στη σωματική άσκηση και στην υγιεινή διατροφή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση και την αποφυγή των διακρίσεων με στόχο την προσέγγιση μειονεκτουσών ομάδων·
  • Προαγωγή μιας συνολικής προσέγγισης σε όλες τις πολιτικές και τους τομείς, η οποία θα συνδέει τα τρόφιμα, την υγεία, την ευεξία και τον αθλητισμό.
Ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Η έλλειψη σωματικής άσκησης όχι μόνο επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την υγεία των πολιτών, αλλά συνεπάγεται και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, ο αθλητισμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα μηνύματα ανεκτικότητας και την ιδιότητα του πολίτη σε όλη την Ευρώπη. Η εκστρατεία HealthyLifestyle4All είναι απόδειξη της δραστηριοποίησης της Επιτροπής για έναν υγιεινό τρόπο ζωής για κάθε πολίτη.»
Η δρομολόγηση της εκστρατείας συμπίπτει με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2021, η οποία πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη υπό την αιγίδα τριών μεγάλων Ευρωπαίων αθλητών: της Μπεατρίτσε Βίο, του Χόρχε Πίνα και του Σεργκέι Μπούμπκα. Χιλιάδες εκδηλώσεις, στο διαδίκτυο και δια ζώσης, θα προβάλουν τη δύναμη της σωματικής άσκησης να φέρνει χαρά, να οικοδομεί ανθεκτικότητα και να συνδέει άτομα κάθε ηλικίας. Από την πρώτη διοργάνωσή της το 2015, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού έχει πλέον καταστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 2020 καταγράφηκε η πρωτοφανής συμμετοχή 15,6 εκατομμυρίων ενεργών συμμετεχόντων σε περισσότερες από 32 000 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί μπορούν να δηλώσουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στον επιγραμμικό πίνακα δεσμεύσεων. Αρκετές χώρες και οργανισμοί της ΕΕ, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA), η Διεθνής Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Σωματείων (FIFA), η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ήδη υποβάλει τις δεσμεύσεις τους, ενώ αναμένονται πολλές ακόμα.
Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανέφερε ότι «η ευαισθητοποίηση των ατόμων σχετικά με τον ρόλο του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης για ένα υγιεινό τρόπο ζωής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η πανδημία. Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού για τις κοινωνίες μας· για την υγεία, την κοινωνική ένταξη και την ευεξία των ανθρώπων. Η πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All καλεί τους βασικούς τομείς που προάγουν τον αθλητισμό, τη σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή να ενώσουν τις προσπάθειές τους με την Επιτροπή για την προώθηση δράσεων που μπορούν να βελτιώσουν τις υγιεινές μας συνήθειες.»
Η Επιτροπή, ως συντονίστρια της εκστρατείας, θα υλοποιήσει διάφορες δράσεις κατά τα επόμενα δύο έτη, μεταξύ των οποίων:
  • αύξηση της χρηματοδότησης για έργα που υποστηρίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+, «Ορίζων Ευρώπη» και «Η ΕΕ για την υγεία». Για την περίοδο 2021-2027 θα διατεθούν για δράσεις σχετικές με τον αθλητισμό 470 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus +, 290 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και 4,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία»·
  • δημιουργία ενός νέου βραβείου #BeActive Across Generations (δραστήριοι σε κάθε ηλικία) για την αναγνώριση της σημασίας του αθλητισμού στις διάφορες ηλικίες·
  • δρομολόγηση εφαρμογής της ΕΕ για κινητές συσκευές για την πρόληψη του καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου, και τη στήριξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου·
  • ανάπτυξη και επικαιροποίηση βάσης δεδομένων για τα συστατικά των τροφίμων, η οποία θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική ποιότητα των επεξεργασμένων τροφίμων που πωλούνται στην ΕΕ, με σκοπό την προώθηση πιο υγιεινών τροφίμων και τη μείωση της κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι. Τον στόχο αυτό θα υποστηρίξουν περαιτέρω η εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, και ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ για υπεύθυνες επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021. 
  • εξέταση του θέματος της υγιεινής και βιώσιμης διατροφής και της σημασίας της σωματικής άσκησης και της ψυχικής υγείας στα σχολεία. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία και θα εξορθολογίσει την έννοια του υγιεινού τρόπου ζωής στο πλαίσιο της σύστασής της για την εκπαίδευση. 
  • υποστήριξη της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής για υγιεινούς τρόπους ζωής με την πύλη γνώσεων για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών και το κέντρο γνώσεων για τον καρκίνο.
 Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, επισήμανε ότι «η καλή υγεία είναι το θεμέλιο για ισχυρές κοινωνίες και ισχυρές οικονομίες. Και η πρόληψη θα είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, η προώθηση της υγείας και η πρόληψη των ασθενειών αποτελούν καθοριστικό στοιχείο των εργασιών μας στον τομέα της υγείας και σημαντικό σημείο εστίασης του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, θα στηρίξει τη στροφή προς μια πιο βιώσιμη διατροφή και θα προωθήσει υπεύθυνες επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων.»

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σοκ: 30% αυξήθηκε το κόστος παρασκευής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Pizza Margherita Index του Bloomberg.

EFSA: Μεγάλη μείωση της ανώτερης ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου – Προκαλεί τριχόπτωση!

Από 300 μg/ημέρα πάει στα 255 μg/ημέρα - H αλωπεκία επιλέχθηκε από την ομάδα της EFSA ως το κρίσιμο τελικό σημείο στο οποίο βασίζεται ένα UL για το σελήνιο.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα