Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Αύξηση στις αναφορές για σαλμονέλα σε ζώα

ΑρχικήΝέαΒρετανία: Αύξηση στις αναφορές για σαλμονέλα σε ζώα
spot_img

cibum team

Τα συνολικά ευρήματα της σαλμονέλας στα ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Τα δεδομένα καλύπτουν τις εκθέσεις Salmonella από κτηνοτροφικές μονάδες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία που συλλέχθηκαν από τον Οργανισμό Υγείας των Ζώων και Φυτών (Animal and Plant Health Agency – APHA) κατά τη διάρκεια του 2020. Τα δείγματα ελήφθησαν από χώρους όπως αγροκτήματα, εκκολαπτήρια, κτηνιατρικές πρακτικές, ζωολογικούς κήπους και σφαγεία.

Η άνοδος ήρθε παρά τη μείωση των υποβολών μη νόμιμης επιτήρησης και κλινικής διάγνωσης σε πολλά είδη λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των σχετικών μέτρων αποκλεισμού.

Το έγγραφο αποκάλυψε 5.263 εργαστηριακά αποτελέσματα σαλμονέλας από ανθρώπους που εστάλησαν στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, στη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και στη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας το 2020. Αυτό είναι 45% χαμηλότερο από τις 9.588 απομονώσεις το 2019 και 48% από 10.143 το 2018.

Σαλμονέλα ανά ζώο και τύπο

Το 2020, ο αριθμός των απομονώσεων σαλμονέλας συνολικά από βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και πουλερικά αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2019, σε 3.279 από 3.046 απομονώσεις, αλλά μειώθηκε κατά 7.3% σε σχέση με το 2018.

Σε σύγκριση με το 2019, καταγράφηκαν λιγότερες απομονώσεις από βοοειδή, πρόβατα, γαλοπούλες και πάπιες, αλλά αυξήθηκαν εκείνες από χοίρους και κοτόπουλα. Οι περισσότερες αναφορές για σαλμονέλα από βοοειδή, πρόβατα και χοίρους οφείλονται σε κλινικά άρρωστα ζώα, ενώ αυτές από κοτόπουλα και γαλοπούλες προέρχονται κυρίως από επιτήρηση.

Υπήρχαν 52 απομονώσεις της Salmonella Newport σε κοτόπουλα, που είναι πάνω από 10 φορές περισσότερες από το 2019. Πολλές από αυτές προέρχονταν από μια συνεχιζόμενη έρευνα επιδημίας στον τομέα της ωοτοκίας. Ένα μόνο προϊόν απομόνωσης της Salmonella Mikawasima – που δεν σχετίζεται με στέλεχος επιδημίας σε άνθρωπο – απομονώθηκε από κοτόπουλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά. Η παρουσία ενός στελέχους σαλμονέλας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα.

Υπήρχαν δυόμισι φορές περισσότερες απομονώσεις της Salmonella Agona με 103 το 2020 έναντι 40 το 2019, διπλάσιες από τις Salmonella Bovismorbificans από 20 έως 43 και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες απομονώσεις Salmonella Newport, σε 66. Η Salmonella Kedougou επίσης αυξήθηκε. Οι απομονώσεις της Salmonella Typhimurium αυξήθηκαν από 124 το 2019 σε 159.

Υπήρχαν λιγότερες απομονώσεις της Salmonella Derby από 183 σε 39, η Salmonella Indiana μειώθηκε από 101 σε 65 και η Salmonella Mbandaka μειώθηκε από 451 σε 326. Οι αναφορές της Salmonella Enteritidis ήταν 34 το 2020 σε σύγκριση με τις 50 το 2019.

Συνολικά σημειώθηκαν 3.527 απομονώσεις σαλμονέλας από ζώα το 2020, που είναι σχεδόν 3% από το 2019. Προέρχονταν κυρίως από κοτόπουλα, και εν συνεχεία από βοοειδή, πάπιες, γαλοπούλες, χοίρους, πρόβατα και άλογα.

Δύο απομονώσεις βρέθηκαν σε χήνες σε σύγκριση με καμία απομόνωση το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός μειώθηκε για τα άλογα στα 41. Υπήρχαν μόνο μερικές από φασιανούς και πέρδικες και καμία από ορτύκια, φραγκόκοτα, ελάφια, κατσίκες ή κουνέλια. Σχεδόν 180 απομονώσεις έγιναν από μη νόμιμα είδη όπως γάτες, σκύλοι και ερπετά.

Ευρήματα ζωοτροφών

Τα δεδομένα επιτήρησης για το 2020 δείχνουν ότι μόνο το 23,1% των απομονώσεων της σαλμονέλας που αναφέρθηκαν στον APHA προέκυψαν από δείγματα που ελήφθησαν λόγω κλινικών ασθενειών στα ζώα. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 2019 και το 2018. Αντιπαραβάλλεται με τα δεδομένα για τη σαλμονέλα σε ανθρώπους, όπου οι αναφορές συνήθως προέρχονται από περιπτώσεις κλινικής νόσου.

Υπήρχαν 756 απομονώσεις σαλμονέλας από ζωοτροφές το 2020, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων ζωοτροφών και συστατικών ζωοτροφών ή προϊόντων που σχετίζονται με δοκιμές σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα ζωικά υποπροϊόντα. Πρόκειται για αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2019 και από 627 απομονώσεις το 2018.

Συνολικά, ανιχνεύθηκαν 107 απομονώσεις ελεγχόμενων οροτύπων Salmonella σε ζωοτροφές και συναφή προϊόντα. Αυτό είναι υψηλότερο από τις 88 το 2019 και τις 63 το 2018.

Υπήρχαν 273 απομονώσεις σαλμονέλας κατά τη διάρκεια του 2020 από τρόφιμα για κατοικίδια που προορίζονταν να καταναλωθούν ωμά. Αυτό είναι 11,4% υψηλότερο από το 2019 και 45,2% υψηλότερο από το 2018. Συνολικά 62 απομονώσεις ήταν ελεγχόμενων ορότυπων από ωμά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, συγκριτικά με 38 το 2019 και 35 το 2018. Τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, ειδικά τα ωμά τρόφιμα, μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης σκευών και επιφανειών, καθώς και της ανεπαρκούς πλύσης των χεριών.

Από τα περισσότερα από 4.200 απομονωμένα στελέχη σαλμονέλας που εξετάστηκαν το 2020, το 68,3% ήταν ευαίσθητα και στις 16 αντιμικροβιακές ενώσεις που δοκιμάστηκαν. Το ποσοστό των απομονωμένων προϊόντων που είναι ανθεκτικά στην σιπροφλοξασίνη το 2020 ήταν 0,5%.

 

Πηγή: FSN

 

Δείτε επίσης: 

Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX 

Επιστήμη: Πως οι γεύσεις δημιουργούν συνειρμικές αναμνήσεις 

Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)

Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000 

Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας 

Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών 

Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι  

 «Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό  

100 χρόνια ιστορίας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκπληξη: Τελικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο 

Ξεμένουν από κρέας τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία λόγω έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα! 

Επιχειρήσεις τροφίμων: Ο κώδικας για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιογόνων  

  Επιχειρήσεις: Το μέλλον της πώλησης βρίσκεται στις στοχευμένες προσφορές και στα προσωποποιημένα μηνύματα 



Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα