Πως διαχειρίζεται η Ευρώπη την παραγωγή και διάθεση των βιολογικών προϊόντων
Το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, αν και είναι καλά αναγνωρισμένο από τους καταναλωτές, δεν εμπνέει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Strength2Food. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα βιολογικής παραγωγής παραγωγής. Ακολουθούν πληροφορίες, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του συστήματος βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη συνολικά και στα κράτη μέλη.
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της παραγωγής βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΔ AGRI) είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση πολιτικών για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων στην Ευρώπη. Η ΓΔ AGRI διαχειρίζεται τη Ρυθμιστική Επιτροπή Βιολογικής Παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, καθώς και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τεχνικές συμβουλές.
Η διενέργεια επίσημων ελέγχων στη βιολογική παραγωγή είναι ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΓΔ SANTE). Για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή βιολογικών τροφίμων είναι εναρμονισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΓΔ SANTE αξιολογεί εάν τα κράτη μέλη ακολουθούν τους κανόνες για την παραγωγή βιολογικών τροφίμων.
Πολιτείες – μέλη
Αν και ο νόμος και οι πολιτικές για τη βιολογική παραγωγή αναπτύσσονται σε επίπεδο ΕΕ, τα μεμονωμένα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία συστημάτων ελέγχου που παρακολουθούν την τήρηση των προτύπων. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν δημόσια, ιδιωτικά ή μικτά συστήματα ελέγχου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι φορείς ελέγχου πρέπει να διαθέτουν την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και την υποδομή για να διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανικού συστήματος. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές επιθεωρούν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και ενεργούν όταν δεν πληρούνται τα πρότυπα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 250 δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί ελέγχου που επιβλέπουν τη βιολογική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ρυθμίζονται οι εισαγωγές;
Τα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται εκτός Ευρώπης βρίσκονται συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όλο και περισσότερο σε υπαίθριες αγορές. Για να μπορούν να πωλούν προϊόντα με την ετικέτα «βιολογικό», οι χώρες εξαγωγής πρέπει να ενσωματώσουν τις αρχές της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα και τους κανόνες παραγωγής στους κανονισμούς τους. Επιπλέον, ο έλεγχος και η παρακολούθηση πρέπει να είναι ισοδύναμοι με εκείνους που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Τυνησία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Ζηλανδία και η Δημοκρατία της Κορέας έχουν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ και, σε ετήσια βάση, υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για τα συστήματα βιολογικής παραγωγής τους.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης;
Εάν ένας παραγωγός βιολογικών προϊόντων δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής, οι αρχές ελέγχου διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αποσύρονται ή επανασυσκευάζονται χωρίς τη βιολογική ετικέτα και δεν διατίθενται στην αγορά ως τέτοια. Εάν ένας παραγωγός παραβλέπει τους κανόνες επανειλημμένα, ενδέχεται να του απαγορευτεί η πώληση βιολογικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.
Πηγή: eufic