Νέα έκθεση του FAO αποτυπώνει μια βαθιά ανισότητα
Από 71 εκατομμύρια τόνους κρέατος το 1961 σε 361 εκατομμύρια τόνους το 2022. Από 342 εκατομμύρια τόνους γάλακτος σε 930 εκατομμύρια. Από 15 εκατομμύρια τόνους αυγών σε 94 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παράγοντες που διαμορφώνουν την προσφορά και ζήτηση ζωικών τροφίμων παγκοσμίως, με βάση δεδομένα από το 1961 έως το 2022. Ο κτηνοτροφικός τομέας αναδεικνύεται ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας γεωργίας, με τα πουλερικά να κατέχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, περίπου πενταπλάσια, ακολουθούμενα από αυγά και χοιρινό που σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ το βοδινό κρέας παρέμεινε σταθερό ή μειώθηκε σε πολλές περιοχές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το συγκλονιστικό βίντεο με τρωκτικά και περιττώματα αναμεμειγμένα με το φαγητό των ζώων σε μονάδα παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ
Η Ασία είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός χερσαίων ζωικών τροφίμων, ακολουθούμενη από την Ευρώπη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη παραγωγή δεν μεταφράζεται αυτόματα σε μεγαλύτερη κατανάλωση ανά κάτοικο. Η κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα παραμένει υψηλότερη στη Βόρεια Αμερική, ενώ η Ασία, παρά την πρωτοκαθεδρία της στην παραγωγή, εμφανίζει σχετικά χαμηλή κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα. Στην υποσαχάρια Αφρική η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: η κατά κεφαλήν διαθεσιμότητα ζωικών τροφίμων παρέμεινε σχεδόν στάσιμη για έξι δεκαετίες, με μόνο περιορισμένα κέρδη σε ορισμένες χώρες. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 14% των ζωικών τροφίμων χάνεται πριν φτάσει στον καταναλωτή, λόγω ευπάθειας των προϊόντων, ανεπαρκούς ψυκτικής αλυσίδας και κακού ελέγχου θερμοκρασίας, προβλήματα που είναι ιδιαίτερα οξυμμένα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μη παστεριωμένο γάλα: Από τη γαστρεντερίτιδα στην παράλυση – Οι σοβαροί κίνδυνοι που αγνοούν καταναλωτές και η εικόνα στη χώρα μας
Η έκθεση δεν αρκείται στην καταγραφή της ανόδου της παραγωγής, αλλά αναλύει και τις σκιές της. Ο κτηνοτροφικός τομέας αντιμετωπίζει ένα πλέγμα αλληλένδετων προκλήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του, όπως αποψίλωση δασών, αλλαγή χρήσης γης, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, υπερβολική χρήση υδάτινων πόρων, ανταγωνισμός μεταξύ τροφής για ανθρώπους και ζωοτροφών, υπερβόσκηση και ζητήματα καλής μεταχείρισης ζώων. Σε αυτά προστίθενται κίνδυνοι που απορρέουν από την επαφή ανθρώπων και ζώων, ιδίως ζωονόσοι, τροφιμογενείς ασθένειες και αντιμικροβιακή αντίσταση. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρέατα και γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τείνουν να είναι πιο προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά από υγιεινότερες εναλλακτικές επιλογές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το διεθνές εμπόριο ζωικών τροφίμων εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης, παρά την αύξηση των εμπορικών ροών τις τελευταίες δεκαετίες.