Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Κτηνοτροφία (ILRI), εργάζεται πάνω σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την άμβλυνση του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ των επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.
Ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό επαγγελματιών στον κλάδο της ασφάλειας των τροφίμων που είναι εξοικειωμένοι με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα κανονιστικά πλαίσια μιας χώρας, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, την αύξηση των εγχώριων και διεθνών εμπορικών ευκαιριών και την ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού.
Αυτή η ανάγκη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι τροφιμογενείς ασθένειες έχουν υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι πάνω από 137.000 άνθρωποι στην Αφρική πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
«Πολλοί παράγοντες που αφορούν συγκεκριμένα τα συμφραζόμενα μπορούν είτε να περιορίσουν είτε να επιτρέψουν την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και δράσεων που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο, κατά την προετοιμασία των επαγγελματιών για την ασφάλεια των τροφίμων, θέματα όπως η παραδοσιακή γνώση και ο τοπικός πολιτισμός να βρουν τη θέση τους στο πρόγραμμα σπουδών», δήλωσε η Ελεονώρα Ντουπούι, Υπεύθυνη Ασφάλειας Τροφίμων του FAO.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Lloyd’s Register, ο FAO, εκπροσωπούμενος από τους Αξιωματικούς Ασφάλειας Τροφίμων Jeffrey LeJeune και Eleonora Dupouy, και το ILRI συγκάλεσαν εργαστήριο με το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο της Ανατολικής Αφρικής (IUCEA), και περιφερειακούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες για τον καθορισμό κριτηρίων αναφοράς για τα προπτυχιακά προγράμματα ασφάλειας των τροφίμων στην περιοχή.
Το Lloyd’s Register Foundation είναι μια ανεξάρτητη παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση με μοναδική δομή και σημαντική αποστολή για έναν ασφαλέστερο κόσμο, υποστηρίζοντας την έρευνα υψηλής ποιότητας, επιταχύνοντας την τεχνολογία στην εφαρμογή, ενώ εργάζεται και μέσω της εκπαίδευσης και της δημόσιας προβολής.
Σε μια πρόσφατη έρευνα των ενδιαφερόμενων μερών από τις χώρες μέλη της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής που αποτελείται από τις Δημοκρατίες του Μπουρούντι, της Κένυας, της Ρουάντα, του Νότιου Σουδάν, της Ουγκάντας και της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, η ομάδα χαρτογράφησε τις βασικές ικανότητες που αναμένονται από τους αποφοίτους ασφάλειας των τροφίμων, με ειδικούς μαθησιακούς στόχους για τη γνώση, πρακτικές, γνωστικές και διαπροσωπικές δεξιότητες.
Αυτοί οι μαθησιακοί στόχοι ευθυγραμμίστηκαν με πανεπιστημιακά μαθήματα που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τους φοιτητές να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.
Ο LeJeune σημείωσε ότι μια μοναδική πτυχή του έργου, είναι ότι είχε εντοπίσει δεξιότητες και μαθησιακούς στόχους για τους αποφοίτους που είναι τόσο συγκεκριμένοι για τον κλάδο, όσο και για την αιχμή της επιστήμης.
“Για παράδειγμα, οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα στην ανάγκη εκπαίδευσης των μαθητών σε μια ολιστική ή one health προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων στις επιστήμες επικοινωνίας και συμπεριφοράς, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σύνθετα ζητήματα σε συστήματα τροφίμων, όπως οι αναδυόμενες τροφιμογενείς ασθένειες και την ικανότητα προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες και εργαλεία, όπως η βιοπληροφορική, για την πρόβλεψη, την πρόληψη, την ανίχνευση, τον έλεγχο, και να ανταποκριθούν σε τροφιμογενείς απειλές ασθενειών”, ανέφερε.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξέταση πριν από τη δημοσίευση που έχει στη διάθεσή του το κοινό.
Η έρευνα του ILRI αποσκοπεί στη βελτίωση της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας μέσω της αυξημένης παραγωγής και πρόσβασης σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Πηγή: FSA