Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food Fraud στο ουίσκι: Η μεθανόλη δείκτης γνησιότητας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood Fraud στο ουίσκι: Η μεθανόλη δείκτης γνησιότητας
spot_img

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα μεθανόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση των νοθευμένων και πλαστών σκωτσέζικων ουίσκι από το γνήσιο προϊόν.

Η μεθανόλη εισάγεται σε μικρές ποσότητες όταν χρησιμοποιείται αποσταγμένη αιθανόλη (EtOH) για την παραποίηση του ουίσκι, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Central Police University στην πόλη Taoyuan της Ταϊβάν, οι οποίοι περιγράφουν μια αναλυτική τεχνική στο περιοδικό Forensic Science International που μπορεί να ανιχνεύσει μεθανόλη σε δείγματα έως και 5 μέρη ανά εκατομμύριο.

Αγόρασαν 54 μπουκάλια αυθεντικά σκωτσέζικα ουίσκι single malt, 30 αυθεντικά blended ουίσκι και τα συνέκριναν με έξι νοθευμένα δείγματα που κατέσχεσε η αστυνομία της Ταϊβάν.

Η ανίχνευση μεθανόλης μπορεί να θεωρηθεί «κριτήριο αποκλεισμού» για τον έλεγχο ταυτότητας των ουίσκι. Mε άλλα λόγια, εάν υπάρχει εκτός φυσιολογικού εύρους, το δείγμα είναι πιο πιθανό να είναι νοθευμένο.

Τέσσερα από τα έξι νοθευμένα δείγματα ήταν εκτός εμβέλειας, αλλά δύο έπεσαν μέσα σε αυτό, «απαιτώντας περισσότερα συμπληρωματικά δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μεγάλη ζήτηση του σκωτσέζικου ουίσκι αποτελεί πόλο έλξης για τους απατεώνες οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν δύο διαδρομές: Στην πρώτη, παίρνουν μια μικρή ποσότητα αυθεντικού ουίσκι premium, το ανακατεύουν με αποσταγμένη αιθανόλη και γεύσεις και προσπαθούν να το περάσουν ως γνήσια μάρκα σε φουσκωμένες τιμές.

Η δεύτερη, είναι μια απάτη με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, στην οποία το ουίσκι παρασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με ανανεωμένο αλκοόλ και γεύσεις και πωλείται ως λιγότερο γνωστό ή ακόμα και με πλαστό εμπορικό σήμα.

Τα αυθεντικά ουίσκι έχουν μια μικρή ποσότητα μεθανόλης που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και δεν αφαιρείται εντελώς κατά την απόσταξη.

Οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν αυστηρά όρια, καθώς η μεθανόλη μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, νευρική βλάβη και ακόμη και θάνατο εάν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα – που είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τους ενίοτε πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων που σχετίζονται με περιστατικά νοθευμένων αλκοολούχων ποτών.

Η μέτρηση της μεθανόλης θα μπορούσε να είναι ένας «προηγούμενος εξαλειφτικός δείκτης για τον γρήγορο έλεγχο ταυτότητας… κατασχεθέντων εμφιαλωμένων σκωτσέζικων ουίσκι στην Ταϊβάν», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο