Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FoodSafety4Africa: Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο για το διατροφικό μέλλον της Αφρικής

ΑρχικήΝέαFoodSafety4Africa: Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο για το διατροφικό μέλλον της Αφρικής
spot_img

Σε βιώσιμες πρακτικές και καινοτομίες για ένα ασφαλέστερο διατροφικό μέλλον στην Αφρική, εστιάζει το ευρωπαϊκό έργο «FoodSafety4Africa».

Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών συστημάτων τροφίμων της Αφρικής, αντιμετωπίζοντας τις βασικές προκλήσεις που επικρατούν μέσα από καινοτόμες πρακτικές και περιπτώσεις χρήσης για ένα ασφαλέστερο διατροφικό μέλλον, εστιάζει το ευρωπαϊκό έργο «FoodSafety4Africa» (FS4Africa).

   Το έργο, προϋπολογισμού 4,984 εκατ. ευρώ, πλαισιώνεται από 16 εταίρους από 10 χώρες και ολοκληρώνει την τετραετή του διάρκεια το 2028.

   «Το FS4Africa στοχεύει στη βελτίωση των αφρικανικών συστημάτων ασφάλειας τροφίμων -με ιδιαίτερη προσοχή στον άτυπο τομέα- μέσω του μετασχηματισμού της τοπικής αγοράς που ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια και το περιφερειακό εμπόριο, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την υγεία και την κοινωνία» επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Foodscale Hub Greece.

   Το έργο τέθηκε σε γραμμή αφετηρίας με την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των 16 εταίρων του FS4Africa από την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική στο Ιμπαντάν (Ibadan) της Νιγηρίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δόθηκε βάση στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας, εργαλείων και στρατηγικών, καθώς μέσω της ανάπτυξης πολιτικής, της εφαρμογής των υφιστάμενων κανονισμών, αλλά και της ενσωμάτωσης ψηφιακών καινοτομιών, το FS4Africa φιλοδοξεί να προσδώσει αξιοπιστία και διαφάνεια στη λειτουργία του άτυπου τομέα (informal sector) και των ανοιχτών αγορών.

   «Η ασφάλεια των τροφίμων έχει βαθιά απήχηση σε κάθε κοινότητα. Η ποιότητα των τροφίμων μας επηρεάζει άμεσα την ευημερία, τη διαβίωση και την οικονομική μας πρόοδο. Παρά τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο άτυπος τομέας (informal sector) στην προμήθεια σημαντικού μέρους των τροφίμων της Αφρικής και στην επέκταση της εμβέλειάς του πέρα από την ήπειρο, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων» δήλωσε η συντονίστρια του έργου από το Διεθνές Ινστιτούτου Τροπικής Γεωργίας (IITA) Δρ. Τιτιλάγιο Φαλέιντ (Dr. Titilayo Falade), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

   Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου, η ίδια σημείωσε ότι «με ακλόνητη αποφασιστικότητα και συλλογική τεχνογνωσία, είμαι βέβαιη ότι αυτό το έργο θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ήπειρο».

   Το έργο

   Στο έργο FS4Africa, το ζήτημα της ασφάλειας προσεγγίζεται πολύπλευρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα φάσμα ανησυχιών: από τη μόλυνση από μυκοτοξίνες σε πολλαπλές καλλιέργειες, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα δημητριακά και τα λαχανικά έως τις μικροβιακές απειλές, όπως το Escherichia coli και το διάχυτο ζήτημα της νόθευσης των τροφίμων. Με ιδιαίτερη έμφαση στον άτυπο τομέα (informal sector), το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe», επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τις τοπικές αγορές, ενισχύοντας έτσι την επισιτιστική ασφάλεια και διευκολύνοντας το περιφερειακό εμπόριο.

   Στη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα αξιοποιηθούν προηγούμενες και τρέχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ, ενισχύοντας τη συνεργασία με αξιόλογους φορείς, όπως το Joint Research Center και το Knowledge Center for Global Food and Nutrition Security. Μία από τις βασικές πτυχές του FS4Africa είναι η διεπιστημονική προσέγγισή του, η οποία συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικούς τομείς για να εξασφαλίσει την ευημερία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Με την υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων, το έργο στοχεύει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύψει τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

   Πλατφόρμα γνώσης για την ασφάλεια των τροφίμων

   Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός κόμβος που θα φιλοξενεί τις πιο σχετικές και πρακτικές γνώσεις για την ασφάλεια των τροφίμων στην Αφρική. Στην πλατφόρμα αυτή θα συνδέονται επαγγελματίες και ειδικοί οργανισμοί, με στόχο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων.

   Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο και ένα σύστημα διαχείρισης κοινότητας, που θα αποτελείται από τα εξής: βιβλιοθήκη περιεχομένου για την ασφάλεια των τροφίμων, με ειδική ταξινόμηση, φίλτρα και με συνεχή επιμέλεια για την πηγή σχετικού νέου περιεχομένου, μηχανή αναζήτησης και εργαλεία συνεργασίας.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο