Ερευνητές εξέτασαν φούρνους μικροκυμάτων που βρίσκονται σε σπίτια, κοινόχρηστους χώρους και εργαστήρια για να κατανοήσουν πώς τα πρότυπα χρήσης διαμορφώνουν αυτές τις βακτηριακές κοινότητες
Τα μικροκύματα έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία στις σύγχρονες κουζίνες, καθώς ζεσταίνουν γρήγορα τα τρόφιμα και εξαλείφουν τα επιβλαβή βακτήρια μέσω της εφαρμογής υψηλών θερμοκρασιών και ακτινοβολίας. Ωστόσο, θα μπορούσαν αυτές οι ίδιες οι συσκευές, σχεδιασμένες για την καταπολέμηση των μικροβίων, να αποτελέσουν το Hotspot για βακτηριακές κοινότητες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή στις πιπεριές! Πάνω από τις μισές έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έδειξαν έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία έδειξαν ότι τα μικροκύματα μπορούν να φιλοξενήσουν απροσδόκητους μικροβιακούς επισκέπτες. Επιπλέον, τα οικιακά μικροκύματα μπορεί να φιλοξενούν διαφορετικά βακτήρια από αυτά που βρίσκονται σε μικροκύματα που μοιράζονται σε γραφεία ή εργαστήρια.
Οι ερευνητές στόχευαν να φωτίσουν τους τύπους βακτηρίων που μπορεί να ευδοκιμήσουν στους φούρνους μικροκυμάτων και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Εστίασαν στο εάν η ακτινοβολία μικροκυμάτων επηρεάζει τα βακτήρια ή εάν οι συνήθειες των τροφίμων και των χρηστών έχουν μεγαλύτερη επιρροή. Για να το διερευνήσουν αυτό, εξέτασαν 30 φούρνους μικροκυμάτων που βρίσκονται σε σπίτια, κοινόχρηστους χώρους και εργαστήρια για να εντοπίσουν τα βακτήρια που υπάρχουν και να κατανοήσουν πώς τα πρότυπα χρήσης διαμορφώνουν αυτές τις βακτηριακές κοινότητες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ρίξτε το στην αποχέτευση και απολυμάνετε τον νεροχύτη» – Νέος συναγερμός για το νωπό γάλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ο θυμός της πείνας» – Τι είναι και πότε τον αισθανόμαστε;
Η δειγματοληψία τους αποκάλυψε 101 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη, με κοινούς τύπους όπως Bacillus, Micrococcus και Staphylococcus που βρίσκονται σε όλα τα μικροκύματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο σπίτι. Ορισμένα βακτήρια ήταν ειδικά για συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως αυτά σε οικιακούς φούρνους μικροκυμάτων ή κοινής χρήσης σε εργαστήρια, δίνοντας έμφαση στην επίδραση της χρήσης στη μικροβιακή ποικιλία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να σας χυθεί
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα βακτήρια που βρέθηκαν στα οικιακά μικροκύματα προήλθαν από ανθρώπινο δέρμα, υπολείμματα τροφών ή και τα δύο, αντανακλώντας την τυπική οικιακή χρήση. Ωστόσο, τα εργαστηριακά μικροκύματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα αλλά για θέρμανση επιστημονικών υλικών, έχουν διαφορετικά βακτήρια που προσαρμόζονται καλύτερα σε σκληρές συνθήκες όπως η υψηλή θερμότητα και η ξηρότητα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες επιβίωσης, ακόμη και σε ακραία περιβάλλοντα, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ραδιενεργά απόβλητα. Ορισμένα βακτήρια, όπως τα κυανοβακτήρια, ήταν πιο διαδεδομένα στην ομάδα των κοινόχρηστων μικροκυμάτων (όπως αυτά που βρέθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων) σε σύγκριση με τα οικιακά (μη κοινόχρηστα) μικροκύματα.
Τα κυανοβακτήρια μπορεί να είναι ανησυχητικά επειδή ορισμένα είδη είναι ικανά να παράγουν επιβλαβείς τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες μετά την έκθεση, ανάλογα με τον τύπο της τοξίνης και τη μέθοδο έκθεσης.
Κοινή χρήση του φούρνου μικροκυμάτων στο γραφείο: Κίνδυνος θάνατος!
Σύμφωνα με τη μελέτη, όλα τα μικροκύματα φαίνεται να φιλοξενούν βακτήρια. Αλλά η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων στην εργασία μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από το να τρώτε πυρηνικά το γεύμα σας στο σπίτι, εξήγησε ο Δρ Darin Detwiler , ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων, συγγραφέας και καθηγητής στο Northeastern University.
«Σε αντίθεση με το σπίτι, όπου ελέγχετε την καθαριότητα των συσκευών σας, τα μικροκύματα γραφείου είναι η Άγρια Δύση της ασφάλειας των τροφίμων», εξήγησε ο Detweiler.
«Στο σπίτι, εσείς και η οικογένειά σας μοιράζεστε ήδη πολλά βακτήρια», εξήγησε ο Δρ. Bryan Quoc Le , επιστήμονας τροφίμων, σύμβουλος βιομηχανίας τροφίμων και συγγραφέας του βιβλίου 150 Απαντημένες Ερωτήσεις Επιστήμης Τροφίμων . «Υπάρχουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων κάθε φορά και είναι πιο πιθανό να ζεσταίνετε παρόμοια τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε πιο εύκολα την καθαριότητα του δικού σας φούρνου μικροκυμάτων στο σπίτι σε σύγκριση με έναν στη δουλειά.»
Πέρα από τα βακτήρια, ο Detweiler εξήγησε ότι τα αλλεργιογόνα είναι μια άλλη ανησυχία όταν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο φούρνο μικροκυμάτων σε ένα γραφείο. «Αν ο συνάδελφός σας ξαναζεστάνει τα ζυμαρικά με γαρίδες στο φούρνο μικροκυμάτων και δεν τα σκουπίσει μετά, τα υπολείμματα μπορεί να μείνουν στο εσωτερικό, προκαλώντας αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία στην αλλεργία», εξήγησε.
Πώς μπορώ να κρατήσω τον φούρνο μικροκυμάτων ασφαλή;
Ενώ μπορεί να θέλετε να πετάξετε τον κοινόχρηστο φούρνο μικροκυμάτων σας έξω από το παράθυρο και να κολλήσετε σε κρύα σάντουιτς PB και J στη δουλειά, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι ο τακτικός καθαρισμός των μικροκυμάτων είναι απαραίτητος για τη μείωση πιθανών κινδύνων για την υγεία από βακτήρια που μεταφέρονται στα τρόφιμα ή το δέρμα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ , οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν νερό και ήπιο απορρυπαντικό για να καθαρίζουν τακτικά τον φούρνο, το εξωτερικό άκρο της κοιλότητας και την πόρτα. Μην χρησιμοποιείτε επιθέματα καθαρισμού, ατσάλινο μαλλί ή άλλα λειαντικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και ενδεχομένως να αφήσουν πίσω τους μεταλλικά σωματίδια .
«Τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε μικροβιολογικά εργαστήρια, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση τροφίμων λόγω της πιθανότητας διασταυρούμενης μόλυνσης με πολύ λοιμογόνους μικροοργανισμούς», πρόσθεσε ο Quoc Le.