Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γ. Καββαθάς – ΠΟΕΣΕ στο cibum: προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία η ενίσχυση του περιβάλλοντος ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΓ. Καββαθάς - ΠΟΕΣΕ στο cibum: προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία η ενίσχυση του περιβάλλοντος ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Η Δήλωση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργου Καββαθά, στο cibum για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. “Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί όρο και προϋπόθεση ομαλούς και βιώσιμης κοινωνικής λειτουργίας και ανάπτυξης”.


Η ασφάλεια των τροφίμων αναμφισβήτητα αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο για την εξασφάλιση της αναγκαίας διατροφικής επάρκειας και τη διασφάλιση μιας υγιούς διατροφικής αλυσίδας. Ταυτόχρονα, τα ασφαλή τρόφιμα συνδέονται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων, εκ νέου, δυο σημαντικές διαστάσεις σε σχέση με τον τομέα των τροφίμων. Αφενός, εν μέσω μιας διεθνούς διαταραχής των αλυσίδων αξίας, αναδείχθηκε η σημασία της δυνατότητας πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών τροφίμων. Αφετέρου, διεφάνη η ισχυρή πιθανότητα εμφάνισης απρόσμενων και δυσμενών γεγονότων που δύναται να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμια κλίμακα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται στενά με θέματα υγιεινής τροφίμων, πρακτικών καλλιέργειας ή διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης (π.χ. μόλυνση τροφίμων).

Συνιστά λοιπόν γεγονός ότι στο σημερινό πολυσύνθετο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί όρο και προϋπόθεση ομαλούς και βιώσιμης κοινωνικής λειτουργίας και ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται συστηματική θεσμική και επιχειρησιακή προσπάθεια καθώς και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και κοινωνίας των πολιτών.

Για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σήμερα πολύτιμο σύμμαχο και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών ιχνηλασιμότητας και ανιχνευσιμότητας εισερχόμενων υλών (π.χ. ζωοτροφές) και παραγόμενων προϊόντων (π.χ. πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και λιανική πώληση).

Αντιστοίχως, η ανάπτυξη και καθιέρωση πρωτοκόλλων, προτύπων και κανόνων επισήμανσης κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας ως προς την εξασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και τον έλεγχο της μόλυνσης από εξωτερικές πηγές συνιστά βασική παράμετρο βιώσιμης και ασφαλούς λειτουργίας του διατροφικού οικοσυστήματος.


Συνεπώς, επ’ αφορμή της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια Τροφίμων, είναι σημαντικό να τονίσουμε την ανάγκη πολυεπίπεδης ενίσχυσης του περιβάλλοντος ασφάλειας τροφίμων μέσω κατάλληλων πολιτικών, ως προϋπόθεση για τη δημόσια υγεία, την βιώσιμη επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την τοπική γαστρονομία και την ανάπτυξη του ευρύτερου αγροδιατροφικού οικοσυστήματος από την παραγωγή έως τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο