Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει ενώπιον της ΕΕ την συνένταξη των φυτικών εναλλακτικών γάλακτος στο σχέδιο διανομής γάλακτος στα σχολεία.
Από το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU) ασκεί πιέσεις προς την ΕΕ για να συμπεριληφθούν τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος στο πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία. Σύμφωνα με την EVU, η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων για τα παιδιά των σχολείων είναι σαφής – όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι vegans ή vegetarians. Επίσης, η στρατηγική Farm to Fork της ΕΕ, τονίζει ότι οι διατροφή των καταναλωτών, θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φυτικά προϊόντα, για να συμβάλει έτσι η Ευρώπη στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, η EVU πιστεύει ότι τέτοια προγράμματα, όπως το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία της ΕΕ, τα οποία επίσης ενσωματώνουν εκπαιδευτικούς στόχους, θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής και της γεωργίας στο περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και τις θετικές πτυχές της φυτικής διατροφής. Στη συνέχεια, θα ήταν σκόπιμο να προσφέρουμε, σύμφωνα με την EVU, στους μαθητές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, όπως τοπικά παραγόμενο γάλα βρώμης ή σόγιας που γενικά έχουν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει προς την ΕΕ τη συμπερίληψη φυτικών εναλλακτικών γάλακτος στο πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία. Το Συμβούλιο αναφέρθηκε στις ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, και τάσσεται υπέρ της διάθεσης των φυτικών εναλλακτικών γάλακτος που παράγονται στην περιφέρεια, στα παιδιά των σχολείων.
Για να προχωρήσει η Γερμανία και να υλοποιήσει την επιθυμία του Συμβουλίου, υπάρχουν ορισμένα ρυθμιστικά εμπόδια. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει το πρόγραμμα της ΕΕ για τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα στα σχολεία με πιθανή εφαρμογή ενός καθεστώτος εναρμονισμένου με τη στρατηγική Farm to Fork, έως το τέλος του 2023. Μεταξύ των αναμενόμενων αναθεωρήσεων του προγράμματος, είναι η ένταξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ροφημάτων. Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση αυτή θα άνοιγε την πόρτα σε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.