ΑρχικήΝέαH ασφάλεια τροφίμων στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου της Ε.Ε

H ασφάλεια τροφίμων στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου της Ε.Ε

cibum team

   «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και όχι σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα χωρίς ουσιαστικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει να αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία και όχι αποτροπή», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στη Λισσαβώνα.

Το άτυπο Συμβούλιο είχε ως θέμα την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στο θέμα της ΚΑΠ.

- Advertisement -

 Ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στόχος όλων μας είναι η επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο,  νομίζω ότι η ΚΑΠ πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία και όχι σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα χωρίς ουσιαστικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο.

- Advertisement -

Πρέπει η πολιτική μας να είναι εφαρμόσιμη. Να είναι ουσιαστικά και πραγματιστικά πράσινη. Να λαμβάνει υπόψη της τις διαφορετικές ανάγκες, τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού  τοπίου και της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Να προχωρήσουμε σε λύσεις με γνώμονα την ευκολία αναπροσαρμογής των κανόνων και τον σεβασμό στις ευαίσθητες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Η ΚΑΠ πρέπει να είναι συμβατή με το μακρόπνοο σχέδιο της Ένωσης για τις αγροτικές περιοχές. Να αποτελεί μοχλό εισδοχής νέων ανθρώπων στη γεωργία, όχι αποτροπή. Να αποτελεί έμπνευση για τους αγρότες όχι φόβητρο επιβολής κυρώσεων»

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ελληνικές θέσεις γύρω από τα επίμαχα ζητήματα που εκκρεμούν για να κλείσει η συμφωνία για την ΚΑΠ, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλεια των τροφίμων, τόνισε:

«Η πανδημία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει πλέον τις κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες, θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων την διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας τροφίμων εντός του πλαισίου της πράσινης μετάβασης». Και πρόσθεσε: «Είμαστε αυτό που τρώμε. Και αν τρώμε καλά και θρεπτικά τρόφιμα δεν είμαστε μόνο εμείς υγιείς, αλλά και ο πλανήτης μας καθίσταται πιο υγιής. Αυτή είναι η σειρά που πρέπει να προσέξουμε».

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.