Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

ΑρχικήΝέαΗ απάτη του κεφίρ - Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!
spot_img

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Έως και τρεις φορές πιο ακριβό από το κλασικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, το κεφίρ αποτελεί τη μοντέρνα υπερτροφή. Ωστόσο, η έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Γαλλίας «Que Choisir» αποκαλύπτει ότι οι μέθοδοι των παρασκευαστών απέχουν συχνά πολύ από την πραγματική συνταγή παρασκευής του, σε σημείο να παράγουν κάτι που μοιάζει απλά με βουτυρόγαλα…

Το κεφίρ …που δεν είναι πραγματικά κεφίρ φυσικά πωλείται σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή που ορισμένοι καταναλωτές συμφωνούν να πληρώσουν με την ελπίδα να ανακαλύψουν νέες γεύσεις, και πιο υγιεινά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Γαλλίας ωστόσο, πολλά από τα ποτά που πωλούνται στη Γαλλία με το όνομα κεφίρ στην πραγματικότητα δεν έχουν αγγίξει ποτέ τον παραμικρό κόκκο κεφίρ. Οι μάρκες Beautiful Immunity, Naturalia και Carrefour Sensation, ειδικότερα, επιβεβαίωσαν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν μόνο βακτήρια γαλακτικού οξέος, όπως και τα περισσότερα άλλα πολύ φθηνότερα γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό παρόλο που ο Codex Alimentarius (μια συλλογή προτύπων που χρησιμεύει ως οδηγός καλής πρακτικής σε διεθνές επίπεδο) υποδεικνύει ότι το κεφίρ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 10.000 ζύμες ανά γραμμάριο.

Κοιτάξτε προσεκτικά την ετικέτα

Βεβαίως, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που υπάρχουν σε αυτά τα ποτά μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση του βουτυρογάλακτος. Αλλά ελλείψει λεπτομερειών στη συσκευασία, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι. Και δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει, εν πάση περιπτώσει, ότι κάνει την παραμικρή διαφορά από άποψη υγείας …

Όσο για τη γεύση, φαίνεται ότι δεν μας αφήνει να τα ξεχωρίσουμε: μια τυφλή δοκιμή από 20 διαφορετικά γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα μισά εκ των οποίων φέρουν το όνομα κεφίρ, οργανώθηκε με τρεις ομάδες τεσσάρων εθελοντών που είχαν προηγουμένως εισαχθεί σε αυτά τα προϊόντα και κανένας από τους δώδεκα δοκιμαστές δεν μπόρεσε να διαφοροποιήσει τα λεγόμενα κεφίρ από άλλα είδη γάλακτος. Ούτε καν το κεφίρ Activia της Danone, το οποίο παρόλα αυτά παράγεται με κόκκους κεφίρ. Πρέπει να ειπωθεί ότι «η ζύμωση διαρκεί μόνο λίγες ώρες, σε μια βέλτιστη θερμοκρασία για την προώθηση της γαλακτικής ζύμωσης» , όπως παραδέχεται η ίδια η πολυεθνική. Εάν τα συστατικά είναι τα σωστά, οι συνθήκες ζύμωσης είναι επομένως σκόπιμα μακριά από εκείνες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενός τυπικού κεφίρ.

Γιατί οι εταιρείες αρνούνται να ακολουθήσουν την παραδοσιακή συνταγή; 

«Η εργασία με πολύ συγκεκριμένα στελέχη καθιστά δυνατή την επίτευξη ενός πιο σταθερού αποτελέσματος, πιο εύκολο στη διαχείριση όσον αφορά τον μικροβιολογικό κίνδυνο»,  εξηγεί η Kerguillet, ενώ η Danone αναφέρει ως δικαιολογία την αποφυγή της παραγωγής αλκοόλης ( πραγματικά κεφίρ γάλακτος, όπως κεφίρ φρούτων, στην πραγματικότητα περιέχουν μικρές ποσότητες αιθανόλης) . Τέλος, οι ζυμομύκητες «παράγουν αέρια, τα οποία οι καταναλωτές προτιμούν να αποφεύγουν στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα », λέει η Beautiful Immunity.

Είναι νόμιμη η τοποθέτηση του όρου κεφίρ σε ένα προϊόν που δεν είναι πραγματικά κεφίρ; «Στη Γαλλία, δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν το όνομα κεφίρ », λένε οι παρασκευαστές. Είναι ενεργός ωστόσο ακόμη ο Κώδικας Καταναλωτή, ο οποίος προβλέπει ότι ο παρασκευαστής δεν πρέπει, γενικά, να παραπλανά τον καταναλωτή σχετικά με τη σύνθεση και τη μέθοδο κατασκευής ενός προϊόντος…

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο