Σύμφωνα με διεθνή μελέτη οι δυνατότητες της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας να ικανοποιήσει την παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνη είναι τεράστιες
Με τον ανθρώπινο πληθυσμό που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, η επέκταση της θαλάσσιας καλλιέργειας θα είναι ένα «ζωτικό βήμα» για τη διατροφή του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature αυτόν τον μήνα. Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε μια διεθνή συνεργασία ερευνητών, εξέτασε τις δυνατότητες του ενός θερμαινόμενου ωκεανού να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη “παγκόσμια όρεξη”.
Επί του παρόντος, ο ωκεανός προμηθεύει μόνο το 17% της παγκόσμιας προσφοράς πρωτεΐνης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αλιεύεται άγρια. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, ο ωκεανός υπόσχεται να συμβάλει στην ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης για πρωτεΐνη, η οποία αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες γίνονται πλουσιότερες.
Ο Δρ. Reniel Cabral, συν-συγγραφέας και ανώτερος Λέκτορας στην Αλιεία στο Πανεπιστήμιο James Cook είπε πως η μελέτη προτείνει ότι με τη μεταρρύθμιση της αλιείας και την επέκταση της βιώσιμης θαλασσοκαλλιέργειας, η τρέχουσα κατά κεφαλήν παραγωγή θαλασσινών μπορεί να διατηρηθεί ή να αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ζεστά νερά αλλάζουν το πού μπορούν να ζήσουν τα ψάρια, τι θήραμα μπορούν να φάνε και πόσο καλά μπορούν να επιβιώσουν και τόσο οι αλιείς όσο και οι διαχειριστές αλιείας πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι προσαρμοστικές στο κλίμα μεταρρυθμίσεις της αλιείας θα είναι απαραίτητες αλλά ανεπαρκείς για τη διατήρηση της παγκόσμιας κατά κεφαλήν παραγωγής θαλασσινών, ακόμη και με επιθετικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, οι δυνατότητες για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια να αυξήσει τα κατά κεφαλήν θαλασσινά είναι τεράστιες. Αυτές οι αυξήσεις εξαρτώνται από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αλιείας, τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην τεχνολογία των ζωοτροφών και την καθιέρωση αποτελεσματικής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Αν και η κλιματική αλλαγή θα αμφισβητήσει την ικανότητα του ωκεανού να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις σε τρόφιμα, ο ωκεανός θα μπορούσε να παράγει περισσότερα τρόφιμα από ό,τι παράγει σήμερα μέσω ταχείας και φιλόδοξης δράσης για τη μείωση των εκπομπών, τη μεταρρύθμιση της αλιείας και την επέκταση των επιχειρήσεων βιώσιμης θαλάσσιας καλλιέργειας.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ