Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η foodwatch μαζεύει υπογραφές για να σταματήσει τη Danone από την απόσυρση της διατροφικής ετικέτας Nutri-Score

ΑρχικήΝέαΗ foodwatch μαζεύει υπογραφές για να σταματήσει τη Danone από την απόσυρση της διατροφικής ετικέτας Nutri-Score
spot_img

Η foodwatch ζητά από τις εταιρείες να μην υποχωρήσουν και να διατηρήσουν τη διατροφική ετικέτα Nutri-Score όσο ο αλγόριθμος εξελίσσεται.

Ο γαλακτοκομικός κολοσσός Danone πρόκειται να αποσύρει την ετικέτα Nutri-Score από τις συσκευασίες των γαλακτοκομικών και των φυτικών προϊόντων που πίνει στην Ευρώπη. Η εταιρεία δηλώνει ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί απάντηση σε έναν τροποποιημένο αλγόριθμο πέρυσι, ο οποίος τοποθετεί όλα τα πόσιμα προϊόντα κάτω από την ομπρέλα των αναψυκτικών.

Η αλλαγή στην επισήμανση θα επηρεάσει τις συσκευασίες των εμπορικών σημάτων της Danone, όπως Danette, Actimel, Hi-Pro, Danonino και Alpro.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια μειώνουν τη βαθμολογία Nutri-Score της πόσιμης παραλλαγής του Hi-Pro από A σε C, ενώ το ίδιο προϊόν σε μορφή κουταλιού συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως A. Η βαθμολογία του πόσιμου γιαουρτιού Danonino μειώνεται επίσης σε D, ενώ η μορφή του σε μορφή κουταλιού διατηρεί τη βαθμολογία B. Εν τω μεταξύ, το Actimel πηγαίνει από το Α στο Β ή στο Δ, ανάλογα με την παραλλαγή.

Η foodwatch επέκρινε έντονα την ανακοίνωση της Danone και ξεκίνησε ένα ψήφισμα στην ιστοσελίδα foodwatch France για να ζητήσει από την Danone να σταματήσει αυτή τη σχεδιαζόμενη απόσυρση και να δεσμευτεί πλήρως για το σήμα το οποίο υποστηρίζεται από το 94% των καταναλωτών στη Γαλλία.

«Η απομάκρυνση της Danone από το Nutri-Score αγνοεί την επιθυμία των καταναλωτών για σαφείς διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία. Είναι απαράδεκτο να αποφασίσει να κάνει πίσω επειδή τα προϊόντα της θα βαθμολογούνταν χαμηλότερα» δήλωσε η Suzy Sumner, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της foodwatch.

Η διεθνής οργάνωση καταναλωτών κάλεσε τη νέα Επιτροπή να κάνει το βήμα και να προτείνει ένα υποχρεωτικό, εναρμονισμένο Nutri-Score σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα στα συμπεράσματα του στρατηγικού διαλόγου της ΕΕ για τη γεωργία υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της «αξιόπιστης, ολοκληρωμένης, πανευρωπαϊκής, επιστημονικά τεκμηριωμένης, συγκρίσιμης και διαφανούς επισήμανσης των τροφίμων που επιτρέπει συνειδητές επιλογές».

«Η ανάγκη για βελτιωμένη επισήμανση των τροφίμων είναι επείγουσα – χωρίς ένα υποχρεωτικό Nutri-Score σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε όλα τα τρόφιμα, οι εταιρείες μπορούν να επιλέγουν αν θέλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές ή όχι. Το Nutri-Score έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν σαφέστερες επιλογές: γιατί να τους στερήσουν αυτές τις πληροφορίες, αν όχι για να διατηρήσουν την εικόνα της μάρκας τους εις βάρος της υγείας;», σχολίασε η Summer.

Το Nutri-Score είναι ένα ανεξάρτητο διατροφικό λογότυπο, το οποίο αναπτύχθηκε σε επιστημονική βάση και χρησιμοποιείται ευρέως από τους καταναλωτές. Στόχος της επικαιροποίησης του αλγορίθμου Nutri-Score είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τη διατροφή, τις εξελίξεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και την πραγματική χρήση του λογότυπου από τους καταναλωτές στα ράφια.

Τέλος, η foodwatch επισημαίνει ότι ο αλγόριθμος επικυρώθηκε από επιτροπή ανεξάρτητων επιστημόνων που ήταν επιφορτισμένη με την επικαιροποίησή του, με μοναδικό στόχο την παροχή σαφέστερης και δικαιότερης πληροφόρησης στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο