Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μυστική συνταγή της McDonald’s για τις τηγανιτές πατάτες

ΑρχικήΝέαΗ μυστική συνταγή της McDonald's για τις τηγανιτές πατάτες
spot_img

cibum team

Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν του αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες της McDonald’s, ανεξάρτητα από σκέψεις και αμφιβολίες σχετικά με το έτοιμο φαγητό που σερβίρει ο αμερικανικός κολοσσός fast food.

Γιατί όμως είναι τόσο νόστιμες αυτές οι πατάτες; Η McDonald’s κυκλοφόρησε βίντεο που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία, την οποία αναλύει για το abc news ο διαιτολόγος Georgie Fear σχετικά με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

ΒΗΜΑ 1: Η αλυσίδα φαστ φουντ χρησιμοποιεί πατάτες χωρίς ΓΤΟ, (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών shepody, ranger russet, Umatilla russet και russet Burbank.

Μόλις φτάνουν στο εργοστάσιο, οι πατάτες ξεφλουδίζονται και εισάγονται σε έναν κόφτη που τους δίνει ομοιόμορφο σχήμα. Στη συνέχεια βυθίζονται για λίγο σε ζεστό νερό για να αφαιρεθούν τα υπερβολικά φυσικά σάκχαρα για λόγους χρώματος. Σύμφωνα με την McDonald’s, η λεύκανση εξαλείφει επίσης την ενζυματική δραστηριότητα που αποτρέπει την αλλοίωση και αναπτύσσει ένα αφράτο εσωτερικό, παρόμοιο με μια ψητή πατάτα, για καλύτερη υφή.

ΒΗΜΑ 2:  Αυτό είναι το πιο αφύσικο βήμα της διαδικασίας. Μετά από τη “λεύκανση”  βυθίζονται σε ένα «λουτρό συστατικών» που αποτελείται από δεξτρόζη και πυροφωσφορικό οξύ νατρίου. Η δεξτρόζη, μια φυσική μορφή ζάχαρης, συμβάλει στην επίτευξη ενός ομοιόμορφου χρυσού χρώματος και το πυροφωσφορικό οξύ νατρίου εμποδίζει τις πατάτες να γίνουν γκριζωπές αφού μαγειρευτούν.

Σύμφωνα με τον Georgie Fear, αυτά τα συστατικά δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή.  «Η δεξτρόζη είναι απλά μια ζάχαρη που εμφανίζεται φυσικά στο αίμα μας», δήλωσε ο συγγραφέας του «Lean Diet» στο ABC News. «Όσον αφορά το πυροφωσφορικό οξύ νατρίου, όταν οι πατάτες κόβονται και στη συνέχεια εκτίθενται στον αέρα, μετατρέπονται σε πράσινο, γκριζωπό καφέ χρώμα που δεν είναι πολύ ελκυστικό για τον τελικό καταναλωτή. Αυτή η χημική ουσία τα διατηρεί όμορφα και λευκά. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία για προβλήματα υγείας από το πυροφωσφορικό οξύ νατρίου. “

ΒΗΜΑ 3: Στη συνέχεια, οι πατάτες ξηραίνονται και τηγανίζονται μερικώς για να αποκτήσουν μία τραγανή εξωτερική εμφάνιση. Η McDonald’s όχι μόνο τηγανίζει τις πατάτες σε ένα μείγμα ελαίων – canola, soybean και hydrogenated soybean – αλλά επίσης προσθέτει φυσικό άρωμα μοσχαρίσιου κρέατος που προέρχεται από μοσχαρίσιο κρέας που περιέχει σιτάρι και παράγωγα γάλακτος για γεύση, κιτρικό οξύ για συντήρηση και διμεθυλοπολυσιλοξάνη για να μειώσει το άφρισμα και την ποιότητα της ζωής του λαδιού, σύμφωνα με την McDonald’s.

Το μόνο που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με το λίπος βοείου κρέατος, σύμφωνα με τον Georgie Fear είναι ότι κάνει τις τηγανιτές πατάτες ακατάλληλες για vegan και χορτοφάγους και για όσους έχουν αλλεργίες στο σιτάρι ή στο γάλα.

 «Το κιτρικό οξύ είναι εντελώς αθώο και το συναντάμε στα φρούτα. Δεν έχω ακούσει για διμεθυλοπολυσιλοξάνη, αλλά επειδή εργάζομαι στον τομέα της υγείας, πιθανώς θα το είχα ακούσει αν ήταν θέμα που προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

ΒΗΜΑ 4:  Στη συνέχεια, οι πατάτες καταψύχονται γρήγορα, για να πάρουν τον δρόμο για τα εστιατόρια.

ΒΗΜΑ 5: Όταν είστε έτοιμοι να παραγγείλετε, τα εστιατόρια μαγειρεύουν τις πατάτες για τρίτη φορά, τηγανίζοντας σε περισσότερο λάδι. Αυτή τη φορά, είναι ένα μείγμα φυτικών ελαίων από canola, καλαμπόκι, σόγια και υδρογονωμένα σογιέλαια. Υπάρχει επίσης το TBHQ, ένα αντιοξειδωτικό που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του λαδιού και δρα ως συντηρητικό για το λάδι, το κιτρικό οξύ για φρεσκάδα και περισσότερο διμεθυλοπολυσιλοξάνιο για να βοηθήσει στη μείωση της διασποράς του λαδιού, σύμφωνα με τη McDonald’s.

“Το TBHQ είναι ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει τις αλλοιώσεις στο λάδι”, εξήγησε ο Georgie Fear. “Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων έχουν αποφασίσει και τα δύο είναι ασφαλή σε ποσότητες κάτω από 0,02%, αρκεί η McDonald’s να τα προσθέτει σε ποσότητες μέχρι το νόμιμο όριο ασφαλείας.

Τέλος, η αλυσίδα προσθέτει αλάτι αφού μαγειρευτούν οι πατάτες, αν και μπορείτε να τις παραγγείλετε ανάλατες.

Από τα 19 παραπάνω συστατικά στις τηγανητές πατάτες, μόνο ένα αφορά τον Georgie Fear Fear.

«Για τους καταναλωτές, βλέπουν αυτήν τη μεγάλη λίστα με περισσότερα από 10 συστατικά και πολλά από αυτά μοιάζουν με μεγάλες, μακρές, ξένες χημικές ουσίες. Ωστόσο, για έναν διατροφολόγο με εμπειρία στη βιοχημεία, αυτό που με κάνει να μην τρώω τηγανιτές πατάτες McDonald είναι το υδρογονωμένο λάδι », δήλωσε ο Fear. “Τα υδρογονωμένα έλαια είναι μια πηγή τρανς λίπους, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι αρνητικό για την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους.”

Το υδρογονωμένο λίπος υπάρχει συχνά σε στερεά φυτικά λιπαρά. Το έλαιο canola και τα λοιπά φυτικά έλαια δεν το περιέχουν.

Πηγή: abc news

Δείτε σήμερα: 

Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος; 

Κακοποίηση στις κουζίνες: οι Chef της Βρετανίας ζητούν να αφαιρεθούν αστέρια Michelin από γνωστά εστιατόρια 

Βελόνες σε φράουλες: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της εργάτριας που κατηγορήθηκε για τη δολιοφθορά 

Ασφάλεια τροφίμων και το καλοκαίρι. Χρήσιμες οδηγίες  για να αποτρέψετε τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. 

Μικροπλαστικά σε τρόφιμα και νερό: Είναι επιβλαβή για την υγεία; 

Απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων: Τι απαντά ο Α. Γεωργιάδης 

Πρωτοπορία: Η Unilever εισάγει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα τρόφιμα!

Burger King: Αντί για το μενού, έγραψαν «συγνώμη για την ταλαιπωρία» και παραιτήθηκαν!

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες 

Απίστευτο: Παγωτό με γεύση μακαρόνια με τυρί από την KRAFT 

FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή. Η “σωτηρία” για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσω των social media 

Είμαι ψυχολογικά έτοιμος να ξεκινήσω δίαιτα; Κάντε το τεστ να δείτε! 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο