Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο 60 ετών – Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε κατά 23%

ΑρχικήΝέαΗ παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο 60 ετών - Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε κατά 23%
spot_img

Η Ιταλία έχασε την ηγετική της θέση ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη. Την θέση της πήρε η Γαλλία.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού κατέρρευσε το 2023 στα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας το αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 60 ετών λόγω της επίδρασης των δυσμενών κλιματικών τάσεων που μείωσαν τη σοδειά σε διαφορετικές ηπείρους. Αυτό δηλώνει η Coldiretti με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Oiv) που επισημαίνει πτώση 7% παγκοσμίως σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή. Μεταξύ των χωρών που έχουν σημειώσει τα χειρότερα αποτελέσματα είναι – υπογραμμίζει η Coldiretti – η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία με πτώσεις μεταξύ 10 και 30%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αναμένονται 25,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα φέτος, με αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022.

- Advertisement -

Η κακοκαιρία έπληξε επίσης την Ευρώπη, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 6% για συνολικά λίγο περισσότερα από 150 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με την ανάλυση της Coldiretti για τις ενημερωμένες προβλέψεις του Copa Cogeca. Η Ιταλία είναι πάνω από όλα αυτή που πληρώνει το τίμημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος στη γηραιά ήπειρο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η Ιταλία έχασε την ηγετική της θέση ως παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη και στον κόσμο με εκτιμώμενη παραγωγή 43,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Γαλλία έγινε η πρώτη παραγωγός με 45 εκατ. εκατόλιτρα, αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κακοκαιρία έχει τιμωρήσει και την Ισπανία – αναφέρει η Coldiretti – η οποία παραμένει ο τρίτος Ευρωπαίος παραγωγός αλλά υφίσταται πτώση 14% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Γερμανία η εκτιμώμενη παραγωγή ήταν 8,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα με απώλεια 2%.

Λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με ξηρό χειμώνα, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και βροχερή ανοιξιάτικη περίοδο, παρατηρήθηκε απότομη πτώση της παραγωγής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής όπως η Αυστρία (-6%), η Ελλάδα ( -23%), η Κροατία (-31%) και η Σλοβακία (-20%) σε σύγκριση με το 2022. Μόνο η Πορτογαλία είχε καλές επιδόσεις, όπου σημειώθηκε αύξηση 9% με φυτική παραγωγή λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα .

Πηγή:coldiretti

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα